Business Internaţional

Arabia Saudită inundă Europa cu petrol ieftin. Saudiţii vor vinde barilul cu 25 de dolari

Arabia Saudită inundă Europa cu petrol ieftin....

Autor: Laura Albu

14.03.2020, 13:47 502

Arabia Saudită plănuieşte să inunde Europa cu petrol ieftin pe care vrea să-l vândă cu 25 de dolari barilul, într-un efort de a atrage marile rafinării care în prezent importă petrol rusesc, au precizat pentru Reuters surse din piaţă.

Sursele, din companii şi rafinării majore din Europa, au spus că gigantul petrolier de stat saudit Aramco a promis să furnizeze volumele suplimentare începând cu luna aprilie.

Preţurile petrolului s-au redus la jumătate faţă de începutul anului, deoarece cererea a fost afectată de răspândirea coronavirusului şi pentru că Rusia şi OPEC nu au reuşit să ajungă la un nou acord cu privire la reducerile de producţie. Rusia a refuzat să reducă producţia, iar Arabia Saudită a început un război al preţurilor pentru a disloca din cota de piaţa a companiilor ruseşti.

Petrolul rusesc de sortiment Ural se vinde zilele acestea la 30 de dolari/baril, potrivit datelor Refinitiv.

Rafinăriile europene ale Total, BP, ENI şi cele ale SOCAR au ajuns la acorduri pentru suplimentarea furnizării cu petrol saudit în aprilie, scrie sursa citată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO