Business Internaţional

Arabia Saudită împrumută 4 miliarde de dolari pentru a-şi putea menţine cheltuielile

Arabia Saudită împrumută 4 miliarde de dolari pentru...

Autor: CătăIina Apostoiu

14.07.2015, 00:00 1105

Arabia Saudită a împrumutat 4 miliarde de dolari de pe pieţele locale în ultimul an, vânzând primele sale obligaţiuni din ultimii opt ani, ca parte a eforturilor de a-şi susţine nivelul ridicat al cheltuielilor publice. Bugetul regatului este afectat de scăderea preţurilor petrolului, scrie CNBC.

Guvernul ţării va recurge la o combinaţie de obligaţiuni şi rezerve pentru a-şi susţine cheltuielile şi acoperi un deficit ce va depăşi estimările iniţiale. Guvernul, care nu a mai ieşit pe pieţele de obligaţiuni din 2007, a recurs la amplele sale rezerve valutare, care au atins un  vârf de 737 miliarde de dolari în luna august a anului trecut, pentru a susţine cheltuielile pe salarii şi proiecte speciale. Acesta a retras 65 miliarde de dolari din rezerve de când preţurile petrolului au început să scadă.

În acelaşi timp, Arabia Saudită a transmis OPEC că şi-a majorat producţia de petrol la un nivel record în condiţiile în care organizaţia estimează o creştere a cererii pentru ţiţeiul statelor membre anul viitor, scrie Bloomberg. Cel mai mare exportator de petrol al lumii a pompat 10,564 milioane de barili pe zi în iunie, peste recordul anterior atins în 1980. Producţia crescută a OPEC este unul din motivele scăderii cotaţiilor ţiţeiului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO