Business Internaţional

Aprecierea euro nu reprezinta vesti proaste pentru economia europeana

25.10.2004, 00:00 17

Ministrii de finante europeni au declarat ca nu vor incerca sa puna frana aprecierii monedei unice, de vreme ce saltul euro pana la un nivel record in opt luni fata de dolarul american nu va incetini redresarea economica si va compensa impulsul inflationist dat de pretul ridicat al petrolului, informeaza Bloomberg.


Miercuri moneda europeana a depasit, pentru prima oara din luna februarie, pragul de 1,26 dolari pentru un euro, reluand ascensiunea spre recordul de 1,2930 dolari, atins pe 16 februarie 2004. La sfarsitul saptamanii trecute, cursul monedei americane era de 1,2634 unitati pentru un euro, dupa ce presedintele Rezervei Federale din San Francisco, Janet Yellen, a afirmat ca deficitul comercial tot mai mare reprezinta un risc pentru cresterea economica a SUA.


Deficitul comercial al SUA, care s-a cifrat la 54 miliarde dolari in luna august, este "o problema mare" pentru economie, a declarat Yellen. Pe 18 octombrie, un raport guvernamental arata ca, tot in luna august, investitorii straini au cumparat cele mai putine active financiare americane din ultimele zece luni.




Evolutia cursului nu a starnit ingrijorari de nici o parte a Atlanticului


"Statele Unite continua sa fie cel mai bun loc din lume pentru a face investitii, asa ca nu sunt ingrijorat", a spus John Snow, secretar al Departamentului de Trezorerie, responsabil cu politica valutara a SUA.


Nici ministrii UE nu s-au aratat alarmati de posibilitatea diminuarii atractivitatii exporturilor din zona euro, care au sustinut pana acum refacerea economiei, ca urmare a aprecierii puternice a monedei unice.


Ascensiunea euro "nu reprezinta o problema", a declarat ministrul de finante olandez Gerrit Zalm. La intrebarea daca un curs de 1,30 dolari pentru un euro l-ar ingrijora, Zalm a replicat: "Este bine pentru pretul petrolului".


Ultima data cand cursul s-a apropiat de 1,30 dolari pentru un euro, ministrii europeni de finante, guvernatorii bancilor centrale si premierii au avertizat la unison ca o moneda europeana puternica ar putea scurt-circuita redresarea economica de la cea mai lenta crestere in decurs de zece ani. La acea vreme, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a anuntat miscari "brutale" pe piata valutara. Euro s-a retras fara ca BCE sa fie nevoita sa cumpere dolari pentru a provoca deprecierea monedei unice.


De data aceasta ministrii europeni conteaza pe cresterea euro pentru a atenua impactul majorarii cu 69% a pretului petrolului in acest an, care deterioreaza profiturile corporatiilor si forteaza consumatorii sa cheltuiasca mai mult pe benzina si sa aloce astfel mai putin celorlalte cumparaturi.


Pe 18 octombrie anul curent, pretul contractelor futures pe titei a atins la New York nivelul record de 55,33 dolari barilul.


"O moneda puternica este mai buna cand pretul marfurilor este ridicat", a declarat si Nicolas Sarkozy, ministrul francez de finante, la sfarsitul saptamanii trecute.


Jean-Claude Juncker, ministrul de finante din Luxemburg, sustine aceeasi opinie: "Acest fapt nu ma ingrijoreaza in mod deosebit".


Inflatia in zona euro a incetinit la 2,1% in septembrie, pe fondul stagnarii consumului, fapt care a facut mai dificil transferul costurilor de la companii la cumparatori. BCE estimeaza ca inflatia va in acest an in jur de 2,2%, al cincilea an in care banca nu se incadreaza in obiectivul de mentinere a cresterilor preturilor la bunurile de consum sub 2%. In 2005, preconizeaza BCE, inflatia va cobori la 1,8%.


Cresterea economica in zona euro a incetinit la o rata de 0,5% pe al doilea trimestru din 2004, de la 0,7%. Rata somajului, aflata la cel mai ridicat nivel in cinci ani, este de 9%.


Comisia Europeana va anunta, potrivit Bloomberg, revizuirea ratei de crestere pe 2005, de la 2,3%, cat se preconiza in luna aprilie, la 2,1%.


Potrivit Lehman Brothers Holdings, care a oferit in al treilea trimestru cea mai exacta estimare a cursurilor de schimb, dolarul isi va continua declinul fata de moneda europeana, pana la un minim record in urmatoarele 12 luni. Banca preconizeaza un dolar de 1,32 unitati pentru un euro in decurs de un an.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO