Business Internaţional

Apple este acuzată de Congresul SUA că evită prin companii-fantomă plata a miliarde de dolari în taxe

Apple este acuzată de Congresul SUA că evită prin...

Autor: Bogdan Cojocaru, Sorin Pâslaru

21.05.2013, 20:24 649

Deşi este cea mai profitabilă companie de tehnologie din SUA şi are chiar şi cel mai valoros brand la nivel mondial, Apple a evitat în ultimii patru ani plata a miliarde de dolari în taxe pe profit în întreaga lume printr-o reţea de subsidiare atât de complexă, încât depăşeşte imaginaţia majorităţii experţilor, reiese dintr-o anchetă a unei comisii senatoriale americane.

În România, comisiile pentru buget şi finanţe ale Parlamentului nu au audiat nicio­dată vreo companie pentru neplata taxelor, a explicat pentru Ziarul Financiar Eugenia Barna, care a fost preşedintele Comsiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei De­putaţilor.

Senatorii americani au acuzat Apple că nu a plătit deloc taxe sau a plătit impozite infime pe profit aferente unor câştiguri de zeci de miliarde de dolari realizate în SUA şi ţări străine folosindu-se de lacunele legislative şi de subsidiarele din Irlanda care nu au rezidenţă fiscală în nicio ţară, scrie Financial Times.

Apple a evitat plata unor taxe pentru câş­tiguri de cel puţin 74 mld. dolari în ultimii patru ani, potrivit investigaţiilor unei comisii a se­natului american. Anchetatorii nu au desco­perit nicio încălcare a legii din partea Apple, dar investigaţia alimentează dezba­terea legată de necesitatea reformării codului fiscal al SUA, care încurajează companiile americane să păstreze veniturile în subsidiare din străinătate. Tim Cook, directorul executiv al Apple, urma să fie audiat astăzi în Congress.

Afaceri prin „iCompanii invizibile“

Anchetatorii au descoperit că unele subsidiare ale Apple nu aveau niciun angajat şi erau conduse de la sediul central din Cali­fornia. Însă prin stabilirea sediului în state precum Irlanda, Apple a creat companii fără de ţară, care sunt scutite de taxe şi de obligaţia de a ţine evidenţe şi depune declaraţii fiscale oriunde în lume, notează The New York Times. Un membru al comisiei a denumit aceste companii „iCompanii – cu i de la imaginar, invizibil“.

Ancheta se concentrează pe unităţile Apple din Cork, Irlanda, unde grupul îşi are baza pentru operaţiunile din Europa, Orientul Mijlociu, India, Africa, Asia şi insulele din Pacific. Unităţile nu pot fi atinse de autorităţile fiscale din SUA, care consideră că o companie este americană dacă are sediul în ţară.

Pe de altă parte, legea irlandeză consideră companiile ca fiind rezidente în ţară doar dacă sunt controlate de acolo. Rezultatul este că Apple plăteşte taxe infime sau chiar deloc în SUA şi Irlanda.

Una dintre unităţi, Apple Operations In­ter­national, nu a depus declaraţii fiscale ni­căieri în lume în ultimii cinci ani. Unitatea este prin­cipalul holding al afacerilor Apple din afa­ra Americilor. „Cu toate că a raportat un profit net de 30 mld. dolari între 2009 şi 2012, Apple Operations International nu a plătit nicio taxă pe profit către niciun guvern în aceeaşi perioadă“, se arată în raportul anchetei.

Irlanda va suporta consecinţele

Consilierii comisiei de anchetă au declarat că ei n-au văzut niciodată o companie cu o subsidiară care să nu fie datoare cu taxe pe profit niciunei ţări. „Apple a căutat Sfântul Graal în evitarea taxelor. Vrem să evidenţiem această problemă pentru ca americanii de rând să înţeleagă cum pa­radisurile fiscale le îngreunează povara fiscală“, a afirmat Carl Levin, un senator de­mocrat. El a atenţionat că repercusiunile vor fi serioase.

„Vor fi unde de şoc prin Europa când statele vor vedea că Irlanda nu imple­menetează taxele recomandate şi în schimb se înţelege cu Apple pentru o taxă de 2% în loc de 12%“, a mai spus Levin.

Aceeaşi comisie a anchetat reţelele de împrumuturi create de HP pentru a folosi lichidităţile subsidiarelor în SUA şi evita în acelaşi timp plata taxelor. Microsoft a fost investigată pentru mutarea proprietăţii intelectuale în subsidiare din Singapore, Irlanda şi Puerto Rico.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO