Business Internaţional

Apple a scăzut producţia pentru modelul iPhone X din cauza cererii slabe

Apple a scăzut producţia pentru modelul iPhone X din...

Autor: Alexandra Cepăreanu

31.01.2018, 17:10 8244

Compania Apple reduce cu trei luni producţia planificată a modelului iPhone X, potrivit unor specialişti în domeniu, deoarece cererea este mult mai slabă faţă de ce aşteptau comercianţii, relatează Wall Street Journal.

Apple intenţionează să producă 20 de milioane de telefoane iPhone X în primul trimestru, pe jumătate faţă de planificările iniţiale care numărau 40 de milioane de telefoane, potrivit unei persoane care cunoaşte obiectivele de producţiei ale companiei.

Alte persoane care fac parte din lanţul de aprovizionare iPhone, au declarat că Apple a redus comenzile pentru componentele utilizate la modelul iPhone X cu 60%.

„Întotdeauna fac asta când produsele nu se vând conform aşteptărilor. Este o mare durere de cap”, a spus unul dintre ei.

Apple a refuzat să comenteze şi va oferi detalii despre încasările din vânzările modelului iPhone X în raportul din ultimul trimestru al anului trecut, care va fi emis joi. Analiştii se aşteaptă ca Apple să raporteze vânzările cumulate ale modelelor 6, 7 şi 8 împreună cu cele ale modelului X. În ultima perioadă, vânzările modelelor 6, 7 şi 8 au înregsitrat o creştere de 1,5%.

Compania a promovat modelul X ca fiind smartphone-ul viitorului şi i-a stabilit preţul de 1.000 de dolari pentru a-şi creşte veniturile, dar problemele care încorporează noua tehnologie au condus la întârzierile din procesul de fabricaţie şi au forţat Apple să renunţe la utilizarea amprentelor digitale ca opţiune pentru deblocarea telefoanelor.

„Compania trebuie să îşi ajusteze atitudinea faţă de consumatori. Oamenii iubesc Apple, dar nu sunt fraieri şi încă au abţineri”, a declarat Kylei Huang, analist la Daiwa Markets din Taiwan, care acoperă lanţul de aprovizionare Apple.

Acţiunile companiei Apple au scăzut luni cu 2,1%, în comparaţie cu declinul de 0,5% pentru indicele Nasqad, după ce ştirile privind reducerea producţiei au fost făcute publice pentru prima dată de către ziarul japonez Nikkei.

„În locul modelului X, consumatorii au ales modele mai ieftine şi puţin mai vechi, precum iPhone 7 şi 7 plus”, a declarat Nicole Peng, analist la Canalys. Ea a adăugat că nu este neapărat un lucru rău pentru Apple, observând că modelele vechi sunt mai ieftine şi pot genera o marjă relativ ridicată per unitate.

„Apple nu are nevoie să se bazeze pe un model care să funcţioneze foarte bine pentu a-şi atinge rezultatele financiare aşteptate”, a spus Nicole Peng.

Analiştii au început deja să coboare aşteptările pe care le au cu privire la vânzarea modelului X în trimestrul actual, indicând rezultate mai slabe în afaceri pentru următoarea perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO