Business Internaţional

Apple a cumpărat circa 100 de companii în ultimii şase ani, una la fiecare trei săptămâni

Apple a cumpărat circa 100 de companii în ultimii şase...

Autor: Eduard Ivanovici

28.02.2021, 14:32 253

Gigantul american Apple a cumpărat aproximativ 100 de companii în ultimii şase ani, adică una la fiecare trei-patru săptămâni, le-a transmis CEO-ul Tim Cook acţionarilor.

Firma a înregistrat recent un nivel record de venituri, 111,4 miliarde de dolari în primul trimestru al actualului exerciţiu financiar, potrivit Bloomberg.

Cea mai mare achiziţie din ultimul deceniu este cea a Beats Electronics, producătorul de câşti fondat de rapperul Dr. Dre, care a fost cumpărat pentru 3 miliarde de dolari în 2014.

O altă achiziţie notabilă este cea a software-ului de recunoaştere a muzicii Shazam, pentru 400 de milioane de dolari în 2018.

De regulă, grupul american cumpără firme mici de tehnologie pe care le încorporează apoi în propriile sale produse. Un exemplu în acest sens este PrimeSense, o companie israeliană de senzori 3D a cărei tehnologie a contribuit la realizarea funcţiei FaceID Apple.

Compania creată de Steve Jobs şi Steve Wozniak înregistrează în prezent o valoare de piaţă de peste 2.000 de miliarde de dolari. Totuşi, în ciuda cantităţii de cash pe care o deţine (191 mld. dolari) şi numărului de firme cumpărate în ultimii ani, Apple este extrem de selectiv când vine vorba de achiziţii.

De exemplu, Elon Musk a dezvăluit luna trecută că l-a abordat pe Tim Cook în 2013 pentru a-i vinde producătorul de maşini electrice Tesla, însă CEO-ul Apple a refuzat oferta înainte de a o auzi.

În prezent, Tesla este cel mai valoros producător auto la nivel mondial.

În plus, Apple tinde să încheie achiziţii mai mici decât unii dintre rivalii companiei. Microsoft a plătit 26 mld. pentru LinkedIn, Amazon a plătit 13,7 mld. pentru Whole Food, în timp ce Facebook a plătit 19 mld. pentru WhatsApp.

Luate la un loc, cele mai mari 10 achiziţii pe care le-a efectuat Apple ar valora mai puţin decât orice dintre cele trei tranzacţii menţionate anterior.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO