Business Internaţional

„Apocalipsa acum“ - mai rulează filmul acesta în Europa?

„Apocalipsa acum“ - mai rulează filmul acesta în Europa?

Economistul Nouriel Roubini anticipează că în 12 luni Grecia va ieşi din zona euro, urmată de Portugalia

Autor: Bogdan Cojocaru

21.03.2012, 00:06 2053

Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, a devenit celebru doarece a anticipat corect criza creditelor subprime din SUA şi criza financiară mondială care a urmat şi pentru scenariile sale pesimiste. La sfârşitul anului trecut creiona pentru 2012 o Europă într-o recesiune suficient de profundă pentru a afecta economia mondială, profetiza că Italia va ieşi din zona euro, iar acum uimeşte publicul cu noi idei: Grecia va ieşi în 12 luni din zona euro, cale care va fi urmată şi de Portugalia. Despre ultimul stat şi Mohamed El-Erian, directorul general al celui mai mare fond de obligaţiuni din lume, PIMCO, spune că va fi următorul din zona euro care va intra într-o criză severă, devenind "următoarea Grecie" până la sfârşitul anului.

Anul acesta a debutat într-adevăr furtunos pentru zona euro. Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a retrogradat ratingul de top al celei de-a doua mari economii europene, Franţa, şi calificativele Spaniei şi Italiei. Şi Austria şi-a pierdut ratingul maxim. Cascada de retrogradări a dat curs îngrijorărilor că zona euro este insolventă şi pe punctul de a se prăbuşi, că EFSF, fondul de salvare al uniunii monetare, nu va putea funcţiona la capacitate maximă deoarece puterea lui stă în încrederea pe care o au investitorii în statele membre şi că Franţa se va bloca pe pieţele financiare.

Efectul retrogradărilor a fost, ca şi în cazul deciziei de a tăia ratingul SUA, efectul unei bombe fumigene. Franţa se împrumută acum mai ieftin decât o făcea în urmă cu jumătate de an, la fel şi Spania sau Italia. Pe 19 octombrie 2011, obligaţiunile franceze scadente la zece ani erau tranzacţionate la un randament mediu de 3,2%. Acum, yieldul este de 3%. În cazul Spaniei, randamentul a coborât de la 5,41% la 5,19%, iar pentru Italia de la 5,92% la 4,86%.

De asemenea, Grecia a intrat în default controlat, declarat de agenţiile de evaluare financiară, printr-un swap reuşit al obligaţiunilor deţinute de sectorul privat şi a ieşit rapid. Totodată, bursele de acţiuni au avut anul acesta cel mai puternic start de după 1998.

A ieşit zona euro din criză?

"A ieşit din criza acută, iar aceasta datorită intervenţiei Băncii Centrale Europene", a afirmat analistul economic Aurelian Dochia. El subliniază însă că persistă în continuare riscuri.

"Grecia este clar că nu a ajuns la capătul suferinţelor, care ar putea dura destul de multă vreme, cu toate că a primit cel de-al doilea pachet de bailout", a menţionat Aurelian Dochia, care apreciază că Portugalia este un alt punct de primejdie, iar pe termen mediu capacitatea Spaniei şi Italiei de a-şi controla datoriile este limitată.

Analistul economic Laurian Lungu nu crede că zona euro a ieşit din criză, dar consideră că se fac paşi în această direcţie.

"Situaţia este mai stabilă ca în urmă cu două-trei luni. S-au făcut progrese în direcţia stabilităţii fiscale, dar rămâne problema creşterii economice şi a reducerii şomajului", a spus Laurian Lungu.

Armata BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) joacă un rol activ în lupta cu criza economică, achiziţionând obligaţiuni ale statelor îndatorate pentru a reduce presiunile care apasă asupra costurilor de finanţare. De asemenea, BCE a inundat în două reprize piaţa interbancară cu sute de miliarde de euro pentru a preveni apariţia unei crize de creditare. Se poate spune, deci, că BCE este principalul factor care asigură stabilitatea în zona euro. În prima rundă, din decembrie, instituţia a pus la dispoziţia a 523 de bănci 489 miliarde euro în împrumuturi pe trei ani la dobândă extrem de redusă.

La începutul lunii martie, 800 de bănci au împrumutat 529,5 miliarde de euro de la BCE. Dacă banii din prima rundă au fost folosiţi de bănci pentru limitarea riscurilor legate de criza datoriilor, şeful BCE crede că fondurile din martie vor ajunge în economia reală.

De altfel, preşedintele băncii, Mario Draghi, a declarat joi că criza datoriilor din zona euro a depăşit momentul critic. În plus, indicatorii economici din Europa au început să-şi revină, mai puternic în Germania, ceea ce ar putea însemna că Europa nu va trece printr-o recesiune profundă.

Totodată, deprecierea monedelor europene în faţa dolarului şi creşterea economică puternică la nivel mondial ar putea fi benefice companiilor europene prin sprijinirea veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO