Business Internaţional

În anul crizei, averile miliardarilor lumii au explodat cel mai rapid din istorie. Averea câştigată în 2020 de Jeff Bezos şi Elon Musk ar putea pune un cec de 20.000 de euro în mâinile a 10 milioane de români

În anul crizei, averile miliardarilor lumii au explodat...

Autor: Paul Catargiu

10.01.2021, 09:00 350

În timp ce majoritatea lumii se confruntă cu creşterea alarmantă a şomajului şi lipsei banilor, cei 0,001% s-au bucurat de creşteri nemaivăzute. Potrivt Bloomberg Billionaires Index, cei mai bogaţi 500 de oameni ai lumii au adăugat peste 1,8 trilioane de dolari averii comune a acestora, aceasta ajungând la 7.6 trilioane de dolari. Creşterea de 31% este cea mai mare înregistrată în cei 8 ani de existenţă a index-ului.

Majoritatea creşterilor vin din partea celor mai bogaţi oameni ai lumii, cei 5 din top deţinând averi de peste 100 de miliarde de dolari fiecare. Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, rămâne în continuare cel mai bogat om al lumii, lucru datorat creşterii uriaşe în popularitate a shopping-ului online, generate de măsurile de carantinare şi izolare luate de statele lumii. Elon Musk a avut cel mai mult de câştigat în acest an, datorită boom-ului uriaş al Tesla.

Împreună, cei doi miliardari au câştigat aproape 217 miliarde de dolari în 12 luni, o sumă ce ar garanta cecuri în valoare de 20.000 de dolari pentru peste 10 de milioane de români. Pandemia COVID a afectat multe industrii cum ar fi industria imobiliară, însă aceasta a şi ajutat foarte multe domenii de nişă să obţină profituri neaşteptate, lucra ajutat şi de folosirea platformelor de investiţii gratis, cum ar fi aplicaţia Robinhood.

Averea miliardarului chinez Eric Yuan, a explodat datorită aplicaţiei sale de video-conferinţă Zoom. Suspendarea activităţii sălilor de forţă a creat nevoia de alternative pentru acasă, lucru ce l-a ajutat pe John Foley, CEO-ul firmei Peloton Interactive, aplicaţie interactivă pentru clase de spinning acasă, să devină miliardar.

Tatăl şi fiul din spatele site-ului de închiriere de maşini, Caravana.com, au devenit una dintre cele mai bogate familii ale lumii, iar gemenii Winklevoss, partenerii lui Mark Zuckerberg în creearea Facebook-ului, se pot numi miliardari din nou după reapariţia interesului în cryptomonede.

Măsurile reuşite de stopare a răspândirii noului coronavirus luate în locul din care pandemia a început, China, au generat oportunităţi uriaşe de îmbogăţire, miliardarii chinezi strângand profituri de 569 de miliarde de dolari, pe locul 2 în spatele americanilor. Zhing Shanshan, un magnat necunoscut al Chinei supranumit “Lupul Singuratic”, a reuşit să-şi mărească averea cu 70,9 miliarde, astfel devenind cel mai bogat om al Asiei, după succesul listării la bursă a două dintre companiile sale.

 “Creşterile tot mai mari ale averilor ating puncte sensibile ale milioanelor care au pierdut pe cineva drag sau au suferit un declin al sănătăţii, averii sau stilului de viaţă general,” a declarat Chuck Collins, directorul Programului de Inegalitate şi a Binelui Comunităţii din cadrul Institutului de Studiu al Principiilor. “Pe deasupra, acest lucru subminează zicala <ne descurcăm împreună> - solidaritatea necesită ajutor în liniştirea lunilor grele ce urmează.”

Câştigurile uriaşe ale miliardarilor au crescut global cererile de taxare pe venit. Însă criza actuală a subminat ajutorul adus de miliardari şi companiile acestora. Înainte de pandemie, foarte puţini oameni ştiau de Moderna Inc. sau BioNTech SE. Acum acestea sunt printre cele mai cunoscute nume din lume datorită tehnologiei ARN de la baza vaccinului anti COVID. Stephane Bancel, CEO-ul Moderna, a devenit miliardat în primăvara anului trecut după ce compania se afla în pole position în cursa dezvoltării vaccinului.

În acelaşi timp, fosta soţie a lui Jeff Bezos, MacKenzie Scott, a redefinit termenul de miliardar filantrop, aceasta donând aproape 6 miliarde de dolari în doar câteva luni. “Pandemia a fost ca un bolovan uriaş pus peste vieţile americanilor care deja se chinuiau,” a declarat aceasta pentru Medium. “Pierderile economice şi de sănătate au fost şi mai rele pentru femei, persoane de culoare şi pentru oameni ce trăiesc în sărăcie. Totodată, aceasta a mărit considerabil averile miliardarilor.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO