Business Internaţional

Anglia pregăteşte cea mai drastică tăiere în bugetul armatei, de la Războiul Rece încoace

Anglia se pregăteşte pentru cea mai drastică tăiere în bugetul Apărării, de la Războiul Rece încoace

Autor: Radu Racu

19.10.2010, 17:20 28

Premierul britanic David Cameron se pregăreşte să anunţe cea maidrastică reducere bugetară în ministerul Apărării, de la sfârşitulRăzboiului Rece până în prezent, în cadrul unui program care vadeschide drumul spre operaţiuni combinate cu aliaţii francezi şiamericani, scrie Financial Times.

Motivele invocate de premier pentru prima rectificare bugetarăîn sectorul forţelor armate din ultimii 13 ani vor fi gestiuneagreşită a contractelor şi o datorie publică rămasă moştenire de laadministraţia precedentă, anticipează ziarul britanic. Demnitarulva insista totuşi că sacrificiile bugetare - care vor include oreducere a capacităţii militare tradusă prin câteva portavioanecare vor patrula fără avioane de luptă - nu va afecta influenţabritanică în lume.

În timpul negocierilor pentru diminuarea bugetului, o scrisoarede la secretarul Apărării, Liam Fox, a ajuns în presă, în caredeminitarul îl avertiza pe premier că măsurile "draconice" vor aveaconsecinţe grave pentru securitatea naţională.

Lista finală de tăieri includ lăsarea la vatră a 7.000 desoldaţi, scoaterea din uz a modelului de avion de vânătoare Harrierşi reducerea capacităţii de luptă amfibie la nivelul Olandei.

"Se prea poate ca Lordul Nelson (amiral din timpul războaielornapoleoniene - n.red.) să se răsucească în mormânt şi nu prea. Ceeace nu ştim de fapt este dacă putem să ne permitem să întreţinemceea ce a mai rămas", a declarat un oficial guvernamental.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO