Business Internaţional

Angela Merkel insistă asupra deschiderii unor rute legale pentru imigranţi către UE

Angela Merkel insistă asupra deschiderii unor rute...

Autor: Raluca Manga

08.03.2016, 18:12 196

Summitul de la Bruxelles la care au participat reprezentanţii UE şi Turcia "reprezintă un important pas înainte" în ceea ce priveşte politica refugiaţilor, a declarat Merkel, marţi, pentru postul de radio SWR.

"Trebuie să privim înainte (...)", a spus ea în interviu, făcând apel, în acelaşi timp, la un mai bun control al frontierei UE cu Turcia.

Merkel a lăudat de asemenea poziţia comună a liderilor UE la Bruxelles. "Toată lumea a spus că trebuie să ne protejăm graniţele externe, toată lumea a spus că trebuie să luptăm împotriva migraţiei ilegale, toată lumea a vorbit în favoarea misiunii NATO în Marea Egee şi toată lumea a salutat noua propunere", a precizat aceasta.

În interviu, cancelarul a lăudat proiectul de acord de a redirecţiona imigranţii clandestini din Europa înapoi în Turcia, UE primind în schimb, cetăţeni sirieni din taberele turce de refugiaţi.

Acest acord ar reduce interesul imigranţilor de a apela la traficanţii de fiinţe umane, potrivit cancelarului, în contextul în care sirienii care încearcă să traverseze ilegal frontierele ar avea şanse reduse de a obţine azil.

"De aceea trebuie să încercăm să deschidem rute legale pentru ei", a spus ea, evocând faptul că mii de imigranţi au murit încercând să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge pe coastele europene.

După ce liderii europeni "au primit cu bunăvoinţă" propunerile Turciei, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că detaliile legale ale înţelegerii anunţate marţi vor fi agreate în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare, în perioada 18-19 martie. "Suntem conştienţi că acum avem o soluţie", a declarat Tusk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO