Business Internaţional

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Nu am menţinut Grecia în zona euro pentru a o lăsa în haosul acesta“

Angela Merkel: „Nu există niciun plan B. Nu are niciun rost să avem două planuri în acelaşi timp.“

Angela Merkel: „Nu există niciun plan B. Nu are niciun rost să avem două planuri în acelaşi timp.“

Autor: Alexandru Zărnoeanu

01.03.2016, 00:04 1117
În faţa unei Europe uluite şi aproape paralizate, cancelarul german Angela Merkel se declară împotriva unui Plan B pentru rezolvarea crizei refugiaţilor şi insistă că nimic nu o va convinge să îşi schimbe poziţia, în ciuda nemulţumirii germanilor în legătură cu politica cancelarului, scrie Financial Times.

Cancelarul întinde o mână de ajutor Greciei, izolată de vecinii ei şi în război deschis al declaraţiilor cu Austria: nu vom lăsa Grecia să cadă!

Într-un interviu difuzat pe canalul public Das Erste, Merkel spune că „înţelege“ de ce 81% dintre germani cred că guvernul a pierdut controlul asu­pra situaţiei, dar se va opune în con­tinuare cererilor frecvente de intro­ducere a unei limite asupra numărului de refugiaţi ce pot fi admişi în Ger­mania, deoarece este o promisiune „pe care nu o poate îndeplini“.

„Nu există niciun plan B“, a reiterat Merkel. „Nu are niciun rost să avem două planuri în acelaşi timp.“

Angela Merkel recunoaşte că problema refugiaţilor este cea mai mare criză cu care s-a confruntat în cei 10 ani de când este cancelarul Germaniei, fiind o provocare mai mare şi decât criza datoriilor din zona euro.

Însă adevărata problemă a cance­larului este izolarea ei politică în Ger­mania, dar şi în străinătate, din cauza politicii ei în favoarea primirii refu­giaţilor. Austria şi alte 9 state europene au impus controale la frontieră, punând astfel în dubiu existenţa spaţiului Schengen. Recent, Austria a limitat numărul de refugiaţi pe care îi acceptă zilnic la 80, creând astfel îngrijorarea că Grecia ar putea fi paralizată de fluxul migrator.

Cancelarul german a criticat acţiunile Austriei şi este de părere că Grecia nu trebuie lăsată în voia sorţii.

„Nu am menţinut Grecia în zona euro pentru a o lăsa în haosul acesta“, a declarat Merkel în interviu.

De asemenea, decizia Austriei de a nu invita săptămâna trecută Grecia la o discuţie cu statele din Balcani pe tema re­fugiaţilor a adus critici Vienei din partea guvernului elen care şi-a re­chemat joi ambasadorul din Austria. Ministrul grec de externe a declarat că nu vrea ca ţara sa să ajungă „Libanul Europei“.

Angela Merkel se confruntă cu provocări şi pe plan intern. Peste două săptămâni au loc alegeri în trei state ger­mane, iar partidul populist anti-imi­graţie Alternativa pentru Germania (AfD) va câştiga voturi pe fondul ne­mul­ţumirii germanilor. StephanWeil, premierul social-democrat al statului Saxonia Inferioară, a cerut creşterea bugetului necesar acomodării refu­giaţilor şi i-a criticat pe Merkel şi pe ministrul de finanţe Wolfgang Schauble, care se opun acestei idei.

Summit-ul UE-Turcia din 7 martie este văzut ca o ultimă şansă de a soluţiona criza refugiaţilor, mai ales că venirea primăverii şi încălzirea vremii va creşte numărul celor care vor încerca să vină în Europa. Angela Merkel susţine aplicarea unui plan european pentru rezolvarea situaţiei, inclusiv un ajutor de 3 miliarde de euro pentru Turcia, care în schimb va ajuta la oprirea fluxului.

Thomas de Maizière, ministrul de interne al Germaniei, a declarat că îşi doreşte o reducere a numărului de sosiri până la întâlnirea din 7 martie. Totuşi, numeroasele iniţiative proprii ale statelor sugerează că politica europeană comună promovată de cancelar şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker nu se dovedeşte eficientă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO