Business Internaţional

Angajaţii fondului american Archegos, care a folosit bani împrumutaţi pentru a plasa pariuri pe acţiuni, se confruntă acum cu pierderi de jumătate de miliard de dolari

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

08.08.2021, 17:03 2774

Angajaţii din cadrul Archegos Capital Management se înfruntă cu pierderi de jumătate de miliard de dolari după ce valoarea unui plan decalat de salarizare, instituit de firma americană, s-a prăbuşit alături de celelalte investiţii ale companiei, potrivit Financial Times.

Afacerea de familie condusă de Bill Hwang urmează să elibereze banii pe care îi datorează foştilor angajaţi, care au văzut cum bonusurile au urcat la pragul de circa 500 de milioane de dolari înainte ca Archegos să se prăbuşească în luna martie a acestui an, conform unor surse familiare cu situaţia, citate de publicaţia britanică.

Archegos a trimis unde de şoc de-a lungul pieţelor financiare globale întrucât a vândut agresiv acţiuni din cauza unui default pe tranzacţii în marjă, eveniment care a scos în prim-plan lumea opacă a strategiilor de tranzacţionare, susţinută de unele dintre cele mai importante numele de pe Wall Street, producând pierderi de peste 10 miliarde de dolari în rândurile unor bănci precum Credit Suisse, Nomura şi Morgan Stanley.

Acum, se află în joc banii datoraţi foştilor angajaţi.

Sub planul amânat de plată, Archegos a reportat o porţiune semnificativă din bonusurile anuale ale angajaţilor cu promisiunea de a plăti odată ce un angajat va părăsi firma.

În timp ce suma iniţială pe care au pus-o angajaţii în planul obligatoriu a fost de „sub 50 de milioane de dolari”, potrivit surselor FT, valoarea sa a fluctuat în linie cu principalul fond de investiţii al Archegos.

„Compania va majora sau va scădea cantitatea plăţilor amânate în funcţie de procentul de creştere sau scădere al capitalului investit din cadrul fondului”, reiese dintr-un document analizat de FT.

Exod la Credit Suisse: Principalii bancheri ai gigantului elveţian continuă să părăsească firma în urma scandalurilor Greensill şi Archegos Capital

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO