Business Internaţional

Anemia economică, dobânzile negative şi deflaţia testează forţa de reacţie a specialiştilor de la BCE

Anemia economică, dobânzile negative şi deflaţia...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.10.2020, 00:07 474

Noi date economice publicate vineri vor arăta probabil că zona euro s-a afundat pentru a treia lună la rând în deflaţie, ceva ce s-a mai întâmplat doar de două ori până acum, scrie Financial Times.

Teama că Europa se împotmoleşte ca Japonia într-un ciclu de creştere slabă, rate ale dobânzilor negative şi inflaţie sub zero este de aşteptat să domine discuţiile de săptămâna aceasta dintre strategii BCE, chiar dacă este probabil ca ei să nu anunţe astăzi măsuri imediate.

Imaginea sumbră privind preţurile va fi însoţită de o veste bună rară pentru zona euro, fiind de aşteptat ca datele despre Produsul Intern Brut să dezvăluie o creştere record de aproape 10% în trimestrul al treilea, faţă de cel anterior, ceea ce ar însemna o revenire sănătoasă din recesiunea profundă care a lovit zona euro în prima jumătate a acestui an.

Însă aceste cifre par deja depăşite, întrucât apariţia unui nou val al pandemiei şi înăsprirea restricţiilor guvernamentale - in­clusiv măsuri de lockdown în Franţa, Italia şi Spania - ameninţă să împingă blocul de 19 economii într-o recesiune dublă. Ca răspuns la perspectivele întunecate, aşteptările sunt ca preşedinta BCE să semnaleze în mod clar că în decembrie va veni mai mult stimul pentru economie.

Problema pentru Lagarde este că, cu zona euro alunecând spre o altă recesiune şi cu guvernele încă certându-se asupra detaliilor fondului de recuperare al UE de 750 miliarde euro, cresc îndoielile privind capacitatea băncii centrale a zonei euro de a scoate din nou economia din criză. „Problema este că pentru al patrulea trimestru se anunţă un dezastru“, a spus Lucrezia Reichlin, profesor de economie la London Business School şi fost şef de cercetare la BCE. „Trebuie să evităm greşelile Japoniei şi asta înseamnă să facem mai mult atât prin politica fiscală, cât şi prin cea monetară, într-un mod concertat.“

Daniel Harenberg, economist la Oxford Economics, crede că Lagarde se confruntă cu perspectiva unei „stagnări seculare“.

Anatoli Annenkov, economist la SociÈtÈ GÈnÈrale, pune sub semnul îndoielii funcţionalitatea “politicii monetare în această etapă“. Având în vedere daunele pe care noul val al pandemiei le-ar putea produce unor sectoare economice, BCE a admis că deflaţia va persista probabil până la începutul anului viitor, când speră că o inversare a reducerilor de taxe din Germania va duce la creşterea preţurile. O astfel de perioadă prelungită de deflaţie este nesănătoasă pentru o economie deoarece poate încuraja consumatorii să mai aştepte cu cheltuielile mari până când preţurile ajung şi mai jos şi descurajează întreprinderile să investească dacă au semnale că preţurile ar putea fi mai mici în viitor. De asemenea, deflaţia face mai mare povara datoriilor pentru debitori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO