Business Internaţional

Cine este Andy Jassy, următorul CEO al Amazon: Absolvent al Şcolii de Business de la Harvard, s-a alăturat companiei în 1997 şi a ajuns să conducă divizia de cloud computing AWS, devenind între timp mâna dreaptă a lui Jeff Bezos

Andy Jassy va prelua funcţia de CEO al Amazon în T3/2021

Andy Jassy va prelua funcţia de CEO al Amazon în T3/2021

Autor: Eduard Ivanovici

03.02.2021, 10:47 224

Următorul director executiv al Amazon, Andy Jassy, 53 de ani, care s-a alăturat companiei în 1997 şi a ajuns între timp să conducă divizia de cloud computing, spune că secretul succesului constă în reinventare, scrie Reuters.

„Vrei se te reinventezi când eşti sănătos, vrei să te reinventezi tot timpul. Trebuie să fii implacabil şi perseverent. Trebuie să ştii ce merge şi ce nu merge”, a declarat Jassy pe 23 decembrie, citând decizia Netflix de a renunţa la business-ul de închiriat DVD-uri în favoarea streamingului.

Cariera lui Jassy se potriveşte perfect cu planurile de viitor ale firmei, fiind definită de modul în are a condus Amazon către o piaţă complet nouă: cloud computing. Amazon Web Servicies, cu venituri anuale de 40 de miliarde de dolari, închiriază spaţiu şi programe software pentru clienţii care îşi efectuează afacerile pe serverele companiei. În prezent, divizia alimentează din plin profiturile Amazon şi domină piaţa de cloud, aşa cum domină retailerul segmentul de e-commerce.

Jassy, care s-a alăturat firmei după ce a absolvit Şcoala de Business din cadrul Harvard, a fost asistentul tehnic al lui Jeff Bezos la începutul anilor 2000 şi a jucat un rol crucial în mişcările de extindere ale companiei.

Ascensiunea lui Jassy a devenit clară după ce Jeff Wilke, şef al diviziei de consum, a anunţat că va părăsi compania în 2021. Wilke a fost al doilea cel mai important executiv al Amazon după Jeff Bezos.

În timpul aceluiaşi discurs din 2013, Jassy a notat că doar 83 din cele 500 de companii incluse în topul Fortune din 1970 au reuşit să rămână în clasament 50 de ani mai târziu. „Este extrem de greu să construieşti un business pentru a perioadă lungă de timp. Trebuie să te reinventezi în permanenţă”, spune Jassy.

„Dacă arunci o privire asupra istoriei industriei de cloud, vei vedea că pandemia a accelerat adopţia tehnologiilor de acest tip cu câţiva ani.”

Una dintre cele mai mari provocări din cariera următorului CEO al Amazon a fost modul prin care a gestionat pierderea contractului de cloud cu Pentagonul, în valoare de 10 miliarde de dolari. Pe atunci, Jassy l-a acuzat pe preşedintele Donald Trump că ar fi influenţat pe nedrept procesul.

Amazon a fost lansat în 1994 de Jeff Bezos şi a devenit între timp una dintre cele mai valoroase companii din lume, cu o capitalizare bursieră de 1.600 de miliarde de dolari. Andy Jassy va prelua funcţia de CEO în T3/2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO