Business Internaţional

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei: Europa Centrală, o comunitate de aspiraţii. Ce înseamnă platforma Bucureşti 9

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei: Europa Centrală, o...
05.02.2021, 00:06 1425

Europa Centrală poate servi drept sursă de inspiraţie pentru efectele pozitive pe care le aduc cooperarea şi crearea de iniţiative şi proiecte comune.

Se deschide acum un nou deceniu al secolului al XXI-lea. Pri­vind spre viitor, căutăm zone care vor fi centre de schimbări di­na­mice, pozitive. Sunt convins că atât la nivel european, cât şi la nivel global, Europa Centrală se va regăsi printre astfel de zone.

Europa Centrală constituie o excelentă exemplificare a pu­ter­nicei forţei creative care este libertatea. Libertatea ale cărei surori sunt: libertatea economică, antreprenoriatul, autogu­ver­narea. Acestea deschid calea pentru realizarea unor îndrăzneţe ambiţii şi aspiraţii. Odată cu libertatea vine şi dezvoltarea.

Putem, de asemenea, servi ca sursă de inspiraţie pentru efectele pozitive ale cooperării regionale. Mulţumită acesteia, Europa Centrală a devenit o structură conectată prin legături multiple, conştientă de interesele sale şi cu influenţă asupra cursului afacerilor europene.

Aş dori să vă aduc în atenţie trei platforme importante de coo­perare din Europa Centrală. Prima este Grupul de la Vise­grád, care reuneşte Polonia, Republica Cehă, Slovacia şi Un­ga­ria. Iniţiat în 1991 ca o platformă pentru dialogul politic şi co­or­do­narea eforturilor de aderare la NATO şi UE, acesta şi-a do­ve­­dit valoarea chiar şi după atingerea acestor obiective stra­tegice.

Cea de-a doua platformă este formatul Bucureşti 9, adică Polonia, România, Lituania, Letonia, Estonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă şi Bulgaria. A fost lansată în 2015 la Bucureşti, unde am semnat o declaraţie comună că ne vom uni eforturile pentru a asigura, acolo unde este necesar, o „prezenţă militară puternică, credibilă, durabilă“ a NATO în regiune. B9 este în mare măsură un răspuns la politica agresivă a Rusiei.

A treia platformă de cooperare este Iniţiativa celor Trei Mări. Acest grup include ţări din regiunile baltică, adriatică şi a Mării Negre: Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Scopul acesteia sunt investiţiile comune în infrastructură, transport, energie şi noi tehnologii, care să stimuleze dezvoltarea în ţările noastre şi să contribuie la coeziunea Uniunii Europene. Aceasta este imaginea din prezent şi viziunea viitoare a Europei Centrale, o comunitate de activism, succes şi aspiraţii ambiţioase.

Textul este publicat simultan în publicaţia lunară Wszystko Co Najwazniejsze ca parte a proiectului Decada Europei Centrale realizat în colaborare cu Bursa de Valori de la Varşovia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO