Business Internaţional

Anchetele europene nu-l sperie pe premierul ungar: contract cu statul de 1,2 mil. dolari atribuit unei firme a tatălui său

Pre­mie­rul ungar Viktor Orban

Pre­mie­rul ungar Viktor Orban

Autor: Catalina Apostoiu

29.01.2018, 00:05 290

O companie deţinută de tatăl pre­mie­rului ungar Viktor Orban a primit un contract cu statul în valoare de 1,2 mil. dolari, deşi Orban susţine că fa­mi­lia sa nu se implică în licitaţii de stat, scrie The Budapest Beacon.

Informaţia vine după ce la se­si­zarea Bi­roului Antifrau­dă European (OLAF), bi­roul pro­curorului ge­ne­ral din Pesta a lansat o inves­ti­gaţie privind con­trac­tele de achiziţii pu­blice câş­tigate de Elios Inno­va­tiv, com­pa­nie ca­re a apar­ţinut lui Ist­van Tiborcz, ginerele lui Orban. Ne­regu­lile cer­cetate au fost făcute când firma apar­ţinea acestuia.

„Aş fi foarte surprins să aflu că ar exis­ta un proiect finanţat de Uniunea Eu­ropeană în care cineva din familia mea a participat în calitate de con­trac­tor, con­tractor principal sau sub­con­trac­tor“, de­clara premierul ungar în iunie 2017, după ce a fost acuzat că fa­mi­lia sa pri­meşte bani publici din pro­iec­te de stat.

Răspunsurile premierului sugerea­ză că, spre deosebire de ce declara cu ani în urmă, nu este o problemă ca fir­me de familie să participe în proiecte publice de construcţii ca furnizori de materii prime.

O serie de documen­te dovedesc că o firmă apar­ţinând familiei Orban a participat într-ade­văr ca sub­con­trac­tor în cadrul unui uriaş proiect de recon­struc­ţie feroviară în re­giu­nea de sud a lacului Balaton.

De obicei, când vi­ne vor­ba de pro­iecte de stat, sunt pu­bli­cate in­for­maţii doar privind prin­ci­palul contractor şi sub­contractori, nu şi des­pre furnizori. Multă vreme, compa­ni­ile familiei Orban au participat în pro­iecte de stat ca furnizori, din acest motiv impli­carea lor rămânând ascunsă.

Acum, documente ates­tă că familia Orban a pri­mit bani publici şi ca sub­contractor. Reno­va­rea li­niei ferate de 53 de ki­lo­­metri la sud de lacul Ba­laton a în­ceput în 2016. Bugetul final pen­tru in­ves­tiţii este de 72,4 mld. forinţi (292,5 mil. do­lari), cu 16,9 mld. forinţi pes­te estimările iniţiale.

Proiec­tul este finanţat în proporţie de 79% cu fonduri europene.

Potrivit documentelor obţinute de la prin­cipalul dezvoltator al proiectului, com­pania de stat NIF, principalii con­trac­tori au angajat un număr total de 134 subcontractori, printre care şi Nehez Ko, una dintre companiile deţi­nute de fa­milia lui Orban. Nehez Ko pri­meşte aproa­pe 300 mil. fo­rinţi (1,2 mil. dolari) de la proiect. Compania a fost înfiinţată în 2004 şi timp de mai mulţi ani a fost co-deţinută de tatăl pre­mierului şi doi fraţi mai mici. Din oc­tom­brie 2017, compania este deţi­nută ex­clu­siv de tatăl premierului, Gyozo Orban.

Potrivit website-ului companiei, aceasta a achiziţionat o flotă de camioa­ne în 2012 care-i permit să transporte materialele de construcţii ale Dolomit, o companie minieră deţinută majoritar de Gyozo Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO