Business Internaţional

Ancheta globală a manipulării pieţelor valutare s-a extins la cel puţin 15 dintre cele mai mari bănci ale lumii

Joaquín Almunia, comisarul european al concurenţei: „Înainte de Libor, oamenii credeau că dobânzile sunt de încredere. Acum se porneşte de la prezumţia că există riscul manipulării. Poate că manipularea nu este excepţia, ci chiar regula“.

Joaquín Almunia, comisarul european al concurenţei: „Înainte de Libor, oamenii credeau că dobânzile sunt de încredere. Acum se porneşte de la prezumţia că există riscul manipulării. Poate că manipularea nu este excepţia, ci chiar regula“.

Autor: Bogdan Cojocaru

13.11.2013, 19:38 863

Autoritatea britanică de suprave­ghere a pieţelor financiare a inclus în ancheta privind manipularea pieţelor valutare cel puţin 15 dintre marile bănci ale lumii, iar investigaţia globală, la care participă încă şase autorităţi, s-a extins după tranzacţiile valutare cu euro şi dolari la cele cu lire sterline, dolari australieni şi monedele statelor scandinave, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Financial Times.

Ancheta globală, care avansează rapid, cercetează dacă traderii au manipulat pieţele punându-şi unii altora la dispoziţie informaţii şi punând interesele proprii înaintea celor ale clienţilor.

Investigaţiile autorităţilor britanice şi ale celor din SUA, Elveţia şi Hong Kong se concentrează pe piaţa euro-dolar, cea mai lichidă piaţă valutară din lume, cu o pondere de un sfert în volumul total tranzacţionat zilnic, de 5.300 miliarde de dolari.

Joaquín Almunia, comisarul european al concurenţei, a declarat că mai multe bănci au înmânat Bruxellessului informaţii în cadrul anchetei antitrust în speranţa că vor obţine clemenţă.

El a asigurat că CE va direcţiona mai multe resurse investigaţiei privind mani­pularea pieţelor valutare după ce va rezolva cazurile băncilor implicate în manipularea Libor. „Înainte de Libor, oa­menii credeau că dobânzile sunt de încre­dere. Acum se porneşte de la prezumţia că există riscul manipulării. Poate că mani­pularea nu este excepţia, ci chiar regula“, a spus Almunia.

A fost nevoie de un trădător

Băncile au trecut prin anchete lungi în care s-a încercat să se afle dacă traderii au manipulat Liborul şi alte dobânzi, dar investigaţia internaţională privind manipu­larea pieţei valutare a pornit de la un „tră­dător“, care a abordat autorităţile britanice, potrivit mai multor persoane apropiate situaţiei. 

Autorităţile din Marea Britanie cerce­tează pieţele valutare de cel puţin doi ani în contextul suspiciunilor larg răspândite în rândul investitorilor şi jucătorilor de pe pieţe că dobânzile importante sunt stabilite în mod artificial şi fraudulos. Dar îngrijorările au fost în repetate rânduri domolite de traderii de top şi de analizele băncilor şi ale autorităţilor, care nu au adus niciun rezultat înainte de primăvara aceasta.

Anchetele privind manipularea do­bânzilor au adus până în prezent amenzi de peste 3,5 miliarde de dolari instituţiilor financiare.

Printre băncile cunoscute a fi investigate de autorităţile britanice şi din alte părţi pentru manipularea pieţelor valutare figurează Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered şi UBS, adică cele mai mari bănci occidentale.

Bancherii susţin de mult timp că pieţele valutare sunt imposibil de manipulat din cauza dimensiunilor vaste.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO