Business Internaţional

Analiza care distruge teoriile lui Thomas Piketty, starul rock al literaturii economice

Analiza care distruge teoriile lui Thomas Piketty, starul...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.09.2015, 00:06 1153

Un studiu al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum, WEF) demonstrează că politicile pro-business sunt cheia creşterii stan­dardelor de viaţă la nivel global şi a siguranţei economice a gospodăriilor, scrie The Telegraph.

În analiza sa „Creştere incluzivă“, WEF scrie că axarea pe politici precum redistri­buirea avuţiei, promo­vată de francezul Pi­ketty, a limitat dez­baterile privind creş­terea incluzivă.

Studiul, a cărui ela­borare a durat doi ani şi  a analizat 112 economii avansate şi emergente, notează că înlă­turarea biro­craţiei şi construirea unor infrastructuri solide sunt la fel de importante precum educaţia de calitate şi taxarea progresivă pentru îm­bu­nătăţirea standardelor de viaţă şi a si­guranţei economice. „Actualele dezba­teri privind ine­galitatea şi incluziunea socială sunt excesiv de limitate şi de po­lemizate. Este posibilă, şi este necesară, atitudinea pro-forţă de muncă şi pro-business, promovarea atât a incluziunii sociale, cât şi a eficienţei pieţelor“, scriu analiştii de la WEF. Richard Samans, arhitectul studiului şi membru în boardul WEF, a îndemnat guvernele să faciliteze concurenţa pieţelor şi să asigure că există spaţiu suficient pentru im­pul­sio­narea creşterii eco­nomice şi pentru pro­movarea egalităţii.

„Dacă priviţi înapoi la ceea ce s-a întâmplat după crizele financiare din anii ’20, guvernele au introdus sisteme edu­caţionale fantastice, au readus încre­derea şi au făcut pieţele mai competitive şi au redus corupţia. Toate aceste lucruri au avut ca rezultat exact modelul de creştere puternică şi echitate socială de care avem nevoie acum“, scrie Samans.

Analistul, fost consilier economic al preşedintelui american Bill Clinton, a precizat că ideea unei taxe globale pe avere promovată de Piketty nu poate aduce, de una singură, mai multă creştere incluzivă.

“Profunzimea propunerii lui Piketty este prea redusă şi nu ţine cont de lecţiile istoriei. Dacă vrei să construieşti un model de creştere mai bun, trebuie să iei în serios o grămadă de instituţii economice, şi cel puţin jumătate din eforturi ar trebui să se concentreze pe ameliorarea climatului investiţional şi pe cel antreprenorial. Iar aceste lucruri au lipsit din dezbateri”, a mai scris Samans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO