Business Internaţional

Analiştii economici: Situaţia din Ucraina nu are impact imediat în economia României, dar gradul de risc al întregii regiuni ar putea creşte

Analiştii economici: Situaţia din Ucraina nu are impact...

Autor: Adelina Mihai

20.02.2014, 21:37 294

Protestele din Ucraina ar putea creşte aversiunea faţă de riscul din statele emergente, spun analiştii economici consultaţi de ZF. Ei avertizează că dobânzile la care s-au împrumutat statele din regiune, inclusiv România, ar putea creşte, iar dacă guvernul local nu se concentrează pe menţinerea stabilităţii politice şi a politicilor economice, situaţia din Ucraina ar putea afecta negativ economia locală. De asemenea, este puţin probabil ca investitorii care fug din Ucraina să îşi mute capitalul în România, apreciază analiştii.

„Presiunea principală este în prezent pe bursele din regiune şi pe monedă, iar dobânzile la care s-au împrumutat toate ţările din regiune ar trebui să crească“, a explicat analistul economic Dragoş Cabat, managing partner în cadrul firmei de consultanţă Financial View. El a adăugat că, deocamdată, investitorii sunt speriaţi de situaţia din Ucraina, dar şi de întreaga regiune în general, de aceea este puţin probabil ca investiţiile de acolo să fie relocate în România. Discuţiile despre fuga investitorilor din Ucraina vin în contextul în care presa ucraineană a arătat că investitorii se retrag în masă din Ucraina, ca urmare a violenţelor care au condus la scăderi puternice ale monedei locale şi a costurilor de finanţare foarte mari.

„Pe moment, investitorii spun stop până când se calmează situaţia, nu iau decizia de relocare a businessului de pe o zi pe alta. Pe termen lung, însă, este probabil ca cei care aveau intenţia să îşi deschidă un business în Ucraina să nu mai facă acest lucru, iar cei care aveau de ales între România şi Ucraina ca destinaţie de investiţii să aleagă România“, a adăugat Cabat.

Dacă ar fi să aleagă o ţară membră a UE, investitorii din Ucraina se vor orienta, foarte probabil, către Polonia, şi nu către România, este de părere analistul economic Laurian Lungu, managing partner în cadrul Macroanalitica. „În cazul în care tensiunile nu vor escalada, efectul Ucraina asupra economiei locale va fi nesemnificativ. Acesta se va manifesta cu preponderenţă la nivel regional, prin intermediul CDS-urilor şi al ratei de schimb. Însă va fi un efect relativ minor, tran­zitoriu, un criteriu util de comparaţie în acest sens l-ar putea constitui episodul Serbia de la sfârşitul anilor ’90“, a spus Laurian Lungu.

Laurian Lungu, managing partner în cadrul Macroanalitica: Efectul Ucraina asupra economiei locale va fi nesemnificativ. Va fi un efect relativ minor, tran­zitoriu, un criteriu util de comparaţie în acest sens l-ar putea constitui episodul Serbia de la sfârşitul anilor ’90.

De aceeaşi părere este şi Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România şi preşedintele Consiliului Fiscal, care nu crede că situaţia din Ucraina va avea un impact semnificativ pentru economia românească, pentru că e greu de spus dacă se va muta capitalul din Ucraina în România. „Însă situaţia din Ucraina amplifică sentimentul negativ faţă de pieţele emergente, care a fost creat de o serie de factori de la începutul anului, pornind de la decizia Fed de a reduce stimulentele economice până la ieşirile de capital din Turcia şi din zona Africii şi instabilitatea din Ucraina. S-a creat o tensiune pe pieţele financiare, ceea ce a crescut aversiunea la risc pentru pieţele emergente“, a explicat Ionuţ Dumitru. În opinia sa, rolul României în acest moment, mai mult ca oricând, este să-şi respecte angajamentele faţă de FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană şi să nu aibă derapaje din punctul de vedere al politicilor economice. „Totodată, acesta este momentul în care guvernul trebuie să încerce să dea dovadă de stabilitate politică mai mult ca oricând“.

Protestele din Ucraina cresc gradul de risc al întregii zone, de aceea toate ţările din regiune vor avea de pierdut, însă, pe moment, situaţia nu va conduce la mutări de capital de pe-o zi pe alta, crede şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

„Afacerile mari de acolo sunt bine aranjate, bine securizate, doar micile afaceri vor avea probleme, pentru că se perturbă piaţa şi nu îşi vor mai găsi clienţi. Chiar dacă relaţiile economice ale României cu Ucraina nu au un volum foarte mare, 70% din exportul ţării noastre merge în statele UE, nu înseamnă că nu trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă acolo“, a mai spus Pârvan.

Şi Matei Păun, managing partner al companiei BAC Invest­ment Bank (România şi Belarus) spune că situaţia din Ucraina nu ar putea avea niciun impact negativ asupra econo­miei locale deocamdată. „Dacă turbulenţele degene­rază într-un război civil, atunci economia locală ar putea fi afectată“, a adăugat Păun.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen şi preşedintele Consiliului Fiscal: Situaţia din Ucraina amplifică sentimentul negativ faţă de pieţele emergente, care a fost creat de o serie de factori de la începutul anului, pornind de la decizia Fed de a reduce stimulentele economice până la ieşirile de capital din Turcia şi din zona Africii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO