Business Internaţional

Analiştii economici: „Cipru nu va renunţa prea curând la restricţiile de capital”

Dan Armeanu, profesor universitar la ASE: „UE nu are soluţii viabile la criza actuală“

Dan Armeanu, profesor universitar la ASE: „UE nu are soluţii viabile la criza actuală“

Autor: Ioana Nita

03.04.2013, 00:06 452

Restricţiile privind mişcarea capitalurilor au fost necesare, dar încalcă principiile uniunii monetare, iar acestea nu vor putea fi ridicate decât treptat în timp pentru a atenua ieşirile masive de capital, a declarat pentru ZF Dan Armeanu, profesor universitar la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul ASE, referitor la situaţia din Cipru. 

„S-a demonstrat încă o dată că UE nu are soluţii viabile la criza actuală şi de fiecare dată a intervenit în ultimul moment şi nu pe parcurs. UE în Cipru ca şi în alte ţări nu a tratat cauzele şi nu a urmărit decât efectul contabil al măsurilor şi nu pe cel economic, axându-se mai mult pe măsuri pe termen scurt şi mai puţin pe cele pe termen lung”, a spus profesorul universitar.

Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe şi actual consilier al premierului Victor Ponta, consideră de asemenea că în cazul în care Cipru ar ridica restricţiile de capital, s-ar confrunta cu ieşiri masive de resurse. El a adăugat că probabil Cipru va menţine restricţiile de capital pentru o perioadă bună de timp.

Referitor la impactul crizei bancare asupra economiei din Cipru, Dan Armeanu a precizat că ţara va înregistra cel mai probabil o scădere abruptă a economiei, ţinând cont de ponderea mare a sectorului bancar în PIB. „În ţările în care sectorul financiar are o pondere scăzută în PIB, contribuţia asupra creşterii economice poate fi benefică, însă în schimb, în ţările cu pondere ridicată, acest sector reprezintă o vulnerabilitate şi are un impact negativ asupra economiei în perioade de criză”, a explicat el.

Daniel Dăianu apreciază că Cipru şi-ar putea reface economia prin investiţii ale unor ţări mari în parteneriat cu guvernul de la Nicosia în domeniul resurselor naturale, fiindcă ţară deţine rezerve substanţiale de gaze naturale.

Întrebat dacă se pune problema ieşirii Ciprului din zona euro, profesorul universitar de la ASE a precizat că statul insular trebuie să rămână în zona euro pentru a nu se crea un precedent periculos cu impact greu de cuantificat, chiar dacă este o ţară cu o economie de dimensiuni reduse.

În schimb, fostul ministru de finanţe, a spus că nu exclude posibilitatea de a se ajunge la o ieşire ordonată a Ciprului din zona euro. El a adăugat însă că o ieşire dezordonată din uniunea monetară este periculoasă şi ar crea un precedent, ceea ce din nou va crea teamă privind siguranţa depozitelor.

Despre posibilitatea ca şi în alte ţări din zona euro care se confruntă cu probleme financiare să se aplice acelaşi program de salvare, bailout combinat cu bail-in, Dan Armeanu a afirmat că UE utilizează unităţi de măsură diferite pentru rezolvarea crizelor de la nivelul sectoarelor bancare. „Este greu de crezut că vom vedea măsuri asemănătoare cu cele aplicate în Cipru şi în cadrul unor economii mari precum Spania sau Italia”, a subliniat profesorul universitar.

La întrebarea dacă s-ar putea schimba regimul sucursalelor la nivelul UE, consilierul premierului a precizat că dacă s-ar înfiinţa o uniune bancară, nu ar mai exista asemenea probleme. El a adăugat că pentru o ţară reprezintă un avantaj să aibă sucursale din Germania sau Suedia, însă este un dezavantaj să aibă sucursale dintr-un stat care se confruntă cu probleme financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO