Business Internaţional

Analiştii demonstrează cu argumentele viitorului premier al Chinei că datele economice sunt mincinoase

Analiştii demonstrează cu argumentele viitorului premier al Chinei că datele economice sunt mincinoase

Xi Jinping, viitorul preşedinte al Chinei, a vizitat în 2009 Bucureştiul, unde s-a întâlnit, între alţii, cu preşedintele Traian Băsescu, la împlinirea a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi China. Foto: AFP

Autor: Radu Bostan

14.11.2012, 00:04 1718

PIB-ul nu oferă o imagine clară asupra economiei unei ţări, iar alţi indicatori sunt mai elocvenţi, respectiv consumul de electricitate, cantitatea de mărfuri transportate cu trenul şi creditele bancare, a declarat Li Keqiang, cel care va deveni următorul premier al Chinei, la o întâlnire cu ambasadorul american în 2007. Mai mult, datele referitoare la PIB anunţate de China sunt "artificiale" şi pot fi folosite "doar ca referinţă", a mai spus Li, potrivit unei telegrame publicate de Wikileaks.

Deşi nu se ştie dacă Li, care va prelua conducerea celei de-a doua mari economii ca mărime din lume. mai are acum aceeaşi poziţie, scrie CNBC. Economiştii cred că PIB-ul raportat de China trebuie oricum privit cu prudenţă. Datele pe trimestrul trei privind producţia industrială şi vânzările din retail par să arate că ţara şi-a revenit din încetineala ultimilor doi ani. Însă faptul că acestea au fost anunţate când în Beijing tocmai începea cel de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez le poate pune la îndoială veridicitatea.

Economia Chinei, a doua ca mărime din lume, ar putea fi mai fragilă decât o sugerează avansul anualizat de 7,4% al PIB-ului din trimestrul al treilea. Chiar dacă ritmul este uriaş în comparaţie cu cel al economiilor statelor occidentale, ţara se îndreaptă spre cea mai lentă creştere anuală din ultimii 13 ani, de doar 7,5%. În plus, şi aceste date ar putea fi "coafate", cred analiştii.

"Nu ne-ar surprinde să aflăm că avansul PIB-ului este exagerat. Este posibil ca economia chineză să fie mult mai slabă decât pare", a spus Alistair Thornton, economist la firma IHS Global Insight în Beijing.

Ce imagine oferă indicatorii preferaţi ai viitorului premier

Volumul de mărfuri transportat cu trenul este în declin din iunie şi a scăzut cu 9,2% în august faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cea mai slabă evoluţie de la începutul crizei în 2008. Consumul de energie a crescut cu doar 2,9% în luna septembrie faţă de luna anterioară, după un avans mediu de aproape 12% în fiecare lună a anului trecut. Acest indicator măsoară îndeaproape sănătatea industriei chineze, care reprezintă 70% din totalul cererii naţionale de energie, a precizat Thornton.

"Creditarea a încetinit odată cu economia până la punctul la care companiile au nevoie de mai puţină finanţare a capitalului de lucru", arată Jim Antos, analist la firma Mizuho Securities. Împrumuturile noi au totalizat 107,4 miliarde dolari în primele nouă luni al anului, cu 18% mai mult decât anul trecut, dar sub creşterea medie de 30% pe an din ultimul deceniu. O evoluţie îngrijorătoare a avut-o volumul creditelor cu restanţe de 30-60 de zile, care a urcat cu 20% în primul semestru al anului.

Beijingul a încercat să impulsioneze creditarea pentru a sprijini economia reducând dobânzile şi rezervele obligatorii ale băncilor, dar unii analişti cer măsuri mai ferme. "Mulţi investitori se tem că guvernul nu va rezolva problema creditelor de slabă calitate şi va permite băncilor să rostogolească împrumuturi care ar trebui să fie restructurate", a spus Antos.

Dată fiind preocuparea lui Li pentru economia reală a Chinei, aşa cum reiese din telegrama publicată de Wikileaks, analiştii s-ar putea aştepta ca viitorul premier să încerce o abordare nouă şi să recurgă la acţiuni concrete de stimulare a creşterii economice.

"O simplă recalibrare nu va fi suficientă sub noua conducere. Este nevoie de reforme urgente", apreciază Thornton. "Cu cât se întârzie mai mult, cu atât vor fi mai mari costurile. Acest lucru a fost valabil pentru toate administraţiile începând cu cea a lui Deng Xiaoping, dar este imperativ pentru economie sub Xi (Jinping, viitorul preşedinte, n.r.) şi Li."

Xi a vizitat în 2009 Bucureştiul, unde s-a întâlnit, între alţii, cu preşedintele Traian Băsescu, la împlinirea a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO