Business Internaţional

Analistii cred ca guvernul american va continua cu politica protectionista

09.12.2003, 00:00 20



Decizia administratiei de la Washington de a elimina taxele vamale la importurile de produse din otel a prevenit un razboi comercial cu Japonia si Europa, insa cativa analisti americani privesc cu scepticism ipoteza ca masura echivaleaza cu renuntarea la politica protectionist.



Cu putin inainte de alegerile prezidentiale prevazute pentru anul viitor, presedintele George W. Bush ar putea fi nevoit, din considerente politice, sa impuna contingente la importurile unei varietati de produse, de la textile la zahar.



Clyde Prestowitz, presedintele Economic Strategic Institute si fost negociator pe probleme comerciale in cadrul administratiei Reagan, a subliniat ca strategia comerciala a actualei puteri este conditionata mai mult de numarul de voturi pe care il atrage si mai putin de un angajament ideologic puternic.



"Administratia este in favoarea comertului liber daca acesta serveste din punct de vedere politic si recurge la protectionism din acelasi considerent", a subliniat Prestowitz.



El a adaugat ca aceasta teorie a fost clar demonstrata prin introducerea taxelor vamale asupra importurilor de produse din otel, menite sa protejeze industria autohtona de concurentii straini. Taxele au fost aplicate din martie 2002, iar proiectul initial prevedea mentinerea lor timp de trei ani de zile.



"Autoritatile le-au impus desi erau pe deplin constiente ca sunt ilegale, dar ar fi avut la dispozitie vreo doi ani pentru a ajunge la o intelegere cu Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Acum, primesc note bune din partea comunitatii internationale pentru ca s-au supus hotararii OMC. Este o miscare de cinism politic", a apreciat Prestowitz.



Dan Ikenson, analist la Cato Institute, a atras atentia asupra declaratiei lui Robert Zoellick, reprezentantul american pentru Comert, care a insistat asupra faptului ca eliminarea taxelor nu a avut nici o legatura cu decizia OMC din luna noiembrie, care a confirmat ilegalitatea acestora in conformitate cu regulile comerciale internationale.



Atat Zoellick, cat si presedintele Bush au declarat ca decizia in cauza a fost determinata de modificarea conjuncturii economice din Statele Unite.



Administratia americana este supusa presiunilor din partea mai multor industrii amenintate de competitivitatea producatorilor straini, cum ar fi industria zaharului sau cea a textilelor.



Problema producatorilor de zahar are consecinte politice, pentru ca implica statul cheie Florida.



In acelasi timp, companiile americane solicita limitarea masiva a importurilor de articole vestimentare din China. Guvernul a prezentat, deja, un proiect in acest sens.



Pe de alta parte, retincenta echipei lui Bush de a se conforma prevederilor internationale privind subventionarea sectorului agricol si contingentele pentru diferite importuri a ingreunat negocierile pentru semnarea unui nou pact comercial global in cadrul OMC, precum si pentru finalizarea proiectului Free Trade Area of the Americas, care ar acoperi continentele americane de la Canada pana la Argentina.



Subventiile primite de fermierii americani au totalizat in acest an aproape 19 miliarde de dolari, in scadere fata de nivelul maxim inregistrat la sfarsitul anilor '90, respectiv 26 de miliarde de dolari.



Pentru a substitui aceste tratate, Zoellick a inceput mai multe discutii in vederea semnarii unor tratate bilaterale cu tari din Asia, American Latina si Africa.



Zoellick a incercat sa justifice aceasta strategie si sa estompeze esecul negocierilor de talie mondiala, declarand in fata Coalition of Service Industries ca "SUA a finalizat sau a lansat acorduri de comert liber cu tari care acopera 73% din exporturile americane si 69% din totalul relatiilor comerciale bilaterale".



Cifrele exclud Uniunea Europeana, Japonia, Coreea de Sud si China, tari care, potrivit oficialului american, au retineri fata de semnarea unor tratate comerciale bilaterale cu Statele Unite.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO