Business Internaţional

Analist: Rata oficială a şomajului din Polonia este înşelătoare

Analist: Rata oficială a şomajului din Polonia este...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2021, 00:00 154

Ratele şomajului observate în prezent sunt mai mici decât aşteptările pentru o astfel de criză. Previziunile au indicat că procentul şomerilor ar ajunge de la 7,5% până la 10%, spune Paula Kukolowicz, analist la Institutul Economic Polonez. Cu toate acestea, Oficiul Central de Statistică raportează că rata şomajului în luna aprilie a fost de 6,2%. Experţii subliniază că aceste rezultate nu reflectă pe deplin realitatea de pe piaţa muncii. Ele reflectă metodologiile de colectare a datelor şi îi exclud pe cei care au trecut la a face agricultură şi care sunt consideraţi „şomeri ascunşi“. 

Dacă aceste persoane ar fi incluse în grupul şomerilor, rata şomajului ar atinge valoarea prevăzută, de 7,5%. Cu toate acestea, chiar şi cifrele oficiale arată că Polonia nu a reuşit să revină la cifrele pe care le-a văzut în înainte de pandemie - şi nu va reveni prea curând la ele. „Se pare că nu vom putea recupera tot în anul viitor. Şomajul nu va reveni la ratele observate în 2019, adică la nivelul de 5,2%“, a spus Kukolowicz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO