Business Internaţional

Analist HSBC: SUA devine o piaţă mai riscantă decât Europa din cauza nesoluţionării „prăpastiei fiscale“

Analist HSBC: SUA devine o piaţă mai riscantă decât Europa din cauza nesoluţionării „prăpastiei fiscale“

Barack Obama, preşedintele SUA: „Nu cred că vom rezolva problema prăpastiei fiscale înainte de sfârşitul anului. Probabil de-abia în februarie sau martie anul viitor“. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

13.12.2012, 00:04 843

Cu toate că avansul economic al SUA de anul viitor îl va depăşi pe cel din zona euro, conform estimărilor, analiştii susţin că problema "prăpastiei fiscale" cu care se confruntă americanii ar putea face ca Europa să fie o opţiune mai bună pentru investitori, în pofida crizei datoriilor suverane din Uniunea Europeană, scrie CNBC.

"Prăpastia fiscală din SUA reprezintă un motiv de îngrijorare. Şi acesta este unul dintre motivele pentru care aş alege Europa", a spus Garry Evans, director la HSBC, una dintre cele mai mari bănci din lume. "Prăpastia fiscală" reprezintă un set de măsuri fiscale care vizează majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli în valoare de 600 miliarde dolari şi care vor intra în vigoare anul viitor dacă congresmenii nu ajung la un acord privind deficitul bugetar.

Pentru moment, democraţii şi republicanii nu au ajuns la un consens în această privinţă, ceea ce alimentează temerile că "prăpastia fiscală" se va declanşa la începutul anului viitor.

Chiar preşedintele SUA Barack Obama le-a spus muncitorilor din industria auto din Michigan că economia americană va intra pe un trend descendent dacă nu se va găsi o soluţie.

"Nu cred că vom rezolva problema prăpastiei fiscale înainte de sfârşitul anului. Probabil de-abia în februarie sau martie anul viitor", a spus Obama, adăugând că acest lucru înseamnă ca vor fi nevoiţi să înfrunte "prăpastia fiscală", situaţie care va afecta pieţele.

Evoluţiile economiilor din SUA şi Europa au fost contrare în ultima perioadă. În trimestrul trei, SUA a înregistrat o creştere economică de 2% în termeni anuali, faţă de economia zonei euro, care a scăzut cu 0,1% în acelaşi interval de timp.

Cu toate că se estimează că economia americană va creşte într-un ritm mai alert decât Europa, analistul HSBC susţine că investiţiile pe piaţa din SUA sunt mai riscante.

"Europa nu îşi rezolvă problemele, dar piaţa devine mai puţin riscantă, pe când problema prăpastiei fiscale din SUA devine tot mai riscantă", a spus Evans.

Europa face progrese

"Spania va avea creştere economică anul viitor, la fel şi Portugalia, şi este posibil ca şi Grecia să revină pe creştere din 2014. Momentul în care economiile aflate în criză vor începe să crească din nou va fi acela când nu vor mai avea deficit de cont curent. Acesta este cel mai important indicator", a afirmat Chris Watling, director executiv al companiei de consultanţă financiară Longview Economics.

Cu toate că în trimestrul trei economia Spaniei s-a contractat cu 0,3% faţă de tri­mestrul anterior - a cincea scădere consecutivă -, iar ministrul spaniol de finanţe Luis de Guindos estimează că PIB-ul ţării se va reduce cu 1,4% în 2012, Evans consideră că efectele benefice ale implementării măsurilor dure de austeritate şi ale reformelor de pe piaţa muncii se vor vedea în curând.

"Au implementat multe măsuri şi reforme necesare, iar peste un an sau doi vor apărea şi rezultatele", a menţionat analistul HSBC.

De asemenea el a susţinut că deşi pieţele din Europa au fost afectate puternic de instabilitatea politică din Italia, un motiv de îngrijorare ar fi mai degrabă situaţia în care Spania, care are nevoie de o finanţare de 207 miliarde euro în 2013, nu va cere ajutor financiar de la creditorii internaţionali prin intermediul programului de achiziţie nelimitată de obligaţiuni a Băncii Centrale Europene.

Exporturile SUA au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani

Deficitul comercial al SUA a crescut în luna octombrie dat fiind că exporturile au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii patru ani, ceea ce semnalează că reducerea cererii globale va afecta creşterea economiei americane din ultimul trimestru al acestui an, notează Thomson Reuters.

Defictul comercial al SUA a crescut în octombrie cu 4,9%, la 42,2 miliarde euro, faţă de deficitul de 40,3 miliarde dolari înregistrat în luna anterioară.

De când s-a încheiat perioada de recesiune dintre anii 2007 şi 2009, exporturile au fost principalul motor de creştere al economiei americane. În luna octombrie, importurile s-au redus cu 2,1%, la 222,8 miliarde dolari, aceasta fiind cea mai mică scădere înregistrată din aprilie până în prezent.

Exporturile SUA către Uniunea Europeană (UE) au crescut în octombrie cu 1,4%, la 21,7 miliarde dolari. Anul trecut, UE a fost a doua piaţă de export după volum pentru SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO