Business Internaţional

Americanul de rand crede ca economia Statelor Unite va intra in recesiune

Americanul de rand crede ca economia Statelor Unite va intra in recesiune

Increderea americanilor in presedintele Fed, Ben Bernanke, a scazut pe fondul crizei financiare

29.10.2007, 19:53 11

Aproximativ doua treimi dintre americani au declarat ca se asteapta ca economia SUA sa intre in recesiune cel tarziu anul viitor, conform unui studiu efectuat de Bloomberg in colaborare cu Los Angeles Times.
Dintre cei chestionati, 65% se asteapta la recesiune, in vreme ce numai 29% sunt optimisti in ceea ce priveste cea mai mare economie din lume. 51% din americani sunt de parere ca economia este in impas, in timp ce 46% sunt multumiti de evolutia economiei, conform studiului.
Datele obtinute difera foarte mult de cele prezente intr-un studiu asemanator efectuat in luna iunie a acestui an. In vara, 57% din populatie era multumita de economia SUA.
Valul de negativism vine cu cateva zile inainte de intrunirea comitetului director al bancii centrale a SUA (Fed).
Rezultatele studiului sunt sustinute de analiza indicelui de consum, efectuata de Reuters in colaborare cu Universitatea din Michigan, care arata o scadere dramatica a increderii consumatorilor in luna octombrie.
"Incep sa cred ca recesiunea este iminenta", a declarat Roger Sharp, unul dintre persoanele chestionate, rezident in Milwaukie, Oregon. "Sectorul de constructii trage economia tarii in jos ducand la disponibilizarea in masa a oamenilor de la slujbe pe care le aveau de ani de zile", a afirma Sharp, membru al Partidului Republican.
Studiul aduce vesti proaste partidului aflat la putere. 44% din americani ii considera pe democrati mai competenti in rezolvarea unei eventuale recesiuni, in vreme ce numai 33% au inca incredere in republicani.
In plus, republicanii par sa piarda piesa de rezistenta care le-a asigurat castigarea alegerilor inca de acum 25 de ani. Majoritatea respondentilor la chestionar s-au declarat impotriva reducerii taxelor pe profit in cazul corporatiilor si mentinerii ratelor scazute la venituri din investitii, cum este cazul castigurilor din detinerea de actiuni sau dividende.
De asemenea, majoritatea americanilor au declarat ca ar tolera taxe mai mari in schimbul asigurarii medicale universale, o idee introdusa de Partidul Democrat. Doua treimi din cei interogati au declarat ca nu au beneficiat de reducerea taxelor obtinuta de George W. Bush in primul sau mandat.
"Balonul plin cu aer al reducerii taxelor s-a dezumflat", a spus Stuart Rothenberg, editor la publicatia independenta Rothenberg Political Report, din Washington. "Candidatii republicani care se bazeaza pe reducerea taxelor pentru a castiga campania electorala nu fac decat sa viseze frumos" , a mai adaugat Rothenberg.
Sentimentul general al populatiei americane este in acest moment dominat de amaraciune. 68% din public declara ca "tara se indreapta intr-o directie gresita." Prestatia presedintelui Bush nu-i multumeste pe 60% dintre americani.
70% din populatie considera Congresul ineficient, desi cei interogati nu s-au putut decide daca suportul oferit presedintelui de catre institutie este insuficient sau excesiv.
Numarul americanilor care se asteapta la o recesiune a crescut cu 5% fata de luna aprilie, cand 60% dintre cei intrebati au raspuns ca se va intampla in maximum un an.
Numai 9% din cei chestionati considera ca recesiunea este imposibila.
Chiar si marea majoritate a republicanilor inclusi in esantion se asteapta la o perioada de recesiune. Femeile sunt mai pesimiste in ceea ce priveste posibila criza, depasind barbatii cu 73% versus 56%.
60% din subiectii anchetei s-au declarat dispusi sa plateasca in plus pentru un nou program de servicii sociale de sanatate care ar permite asigurarea tuturor americanilor.
Candidatii democrati, printre care si Hillary Clinton, senatorul de Illinois Barack Obama si fostul senator John Edwards au adoptat ideea in programele lor electorale.
De asemenea, majoritatea populatiei cu un venit de peste 100.000 de dolari (70.000 de euro) pe an si 8% din simpatizantii Partidului Democrat sunt in favoarea asigurarii universale de sanatate, in vreme ce majoritatea republicanilor resping ideea.
Candidatii independenti s-au declarat de partea democratilor in chestiunea asigurarii universale. "Lucrez in sistemul sanitar si vad multi oameni neasigurati care nu primesc ajutorul de care au nevoie", a declarat Michelle Scranton, candidat independent din Iowa, de meserie dietetician.
"O agenda setata pe sectorul sanatate si educatie este o alegere mai buna pentru populatie decat scutirea de taxe sau micsorarea lor", a mai adaugat Scranton.
52% considera investirea in educatie si sanatate mai stimulenta decat scutirea de taxe, in vreme ce 36% nu sunt de acord cu acest demers.
Mai putin de jumatate dintre americani sunt de acord ca taxele pe venituri din investitii sa fie egale cu cele pe salarii. In acest moment, taxa pe castiguri provenite din dividende este de 15%, mai putin de jumatate din cea a venitului pe salariu, care insumeaza 37,9%. 16% din subiecti sunt de parere ca taxele pe venitul din investitii trebuie marite.
Toti candidatii republicani la presedintie promit mentinerea taxei pe venit din investitii la cotele actuale, iar fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, chiar a propus eliminarea acestei taxe pentru americanii cu venit mediu.
In ceea ce priveste criza creditelor subprime, parerile au fost impartite. Din persoanele chestionate, o parte cer ajutor federal pentru creditori, altii sunt de parere ca noi legi din partea Congresului ar stabiliza mai bine situatia, iar 28% cred ca piata trebuie lasata sa se corecteze singura, fara ajutor extern.
Increderea in eficienta deciziilor luate de presedintele Fed Ben Bernanke a scazut de la 50% in luna martie la 38% la data realizarii sodajului. Acesta s-a desfasurat intre 19 si 22 octombrie, pe 1.209 subiecti adulti si are o marja de eroare de ? 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO