Business Internaţional

Americanul care conduce cel mai mare fond de investiţii din lume atacă Europa: Creşterea nu vine din austeritate, trebuie să cheltuiţi!

Americanul care conduce cel mai mare fond de investiţii...

Autor: Ştefan Stan

22.04.2013, 19:15 551

Bill Gross, managerul celui mai mare fond de investiţii al Pimco (Pacific Investment Management Company), Total Return Fund, cu active de 289 de miliarde de dolari, a lansat un atac la adresa eforturilor Marii Britanii şi a majorităţii zonei euro pentru a reduce datoriile rapid, cu măsuri de austeritate severe, avertizând că asemenea acţiuni riscă să sufoce refacerea economică, scrie Financial Times.

„Marea Britanie şi aproape toată Europa au comis o eroare când au crezut că austeritatea fiscală este calea pentru a produce o creştere reală. Nu este. Trebuie să cheltui banii”, a avertizat Gross.  

Bill Gross, co-fondatorul PIMCO, o companie de investiţii cu active de peste 2 trilioane de dolari, este una dintre cele mai urmărite şi influente personalităţi din piaţa fondurilor de investiţii.   

În condiţiile în care guvernele din ţările dezvoltate se luptă să stimuleze creşterea economică, FMI susţine de asemenea că Germania, Statele Unite şi Marea Britanie strâng cureaua prea rapid.

 „Investitorii în obligaţiuni vor creştere economică la fel de mult ca investitorii în acţiuni, iar prea multă austeritate duce mai degrabă la recesiune sau stagnare decât la lărgirea creditelor, chiar dacă o ţară îşi poate tipări propria valută şi îşi poate scrie singură cec-urile”, a declarat Gross.

De asemenea, Bill Gross a adăugat că politicile monetare expansioniste eşuează să stimuleze o creştere economică mai mare, şi se pot dovedi contra-productive.

„Pieţele încep să se întrebe dacă măsurile nu numai ale Rezervei Federale, dar şi a Băncii Angliei, Băncii Centrale Europene, şi poate chiar ale Băncii Japoniei, vor funcţiona sau nu în final”, susţine Gross.

Managerul celui mai mare fond de investiţii, Pimco, favorizează politicile care încurajează investiţia, însă consideră că guvernele ar putea rămâne fără opţiuni. „Dacă ai intrat în nisipuri mişcătoare, e greu să ieşi la suprafaţă, atât din punct de vedere monetar, cât şi fiscal. Este cu adevărat o luptă”, a declarat Gross.

În timp ce mulţi investitori avertizau că programul Rezervei Federale Americane de a cumpăra obligaţiuni, cunoscut drept „relaxare cantitativă”, ar putea duce la un salt rapid al inflaţiei, Gross susţinea că datoria guvernului american este cea mai puţin slabă investiţie disponibilă, sau „cel mai curat tricou murdar”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO