Business Internaţional

Americanii se razboiesc si cu banii lui Saddam

25.03.2003, 00:00 43

UBS, cea mai mare banca elvetiana este gata sa transfere depozitele irakiene inghetate aflate in conturile UBS din SUA catre autoritatile americane, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute un purtator de cuvant al bancii, citat de CNNmoney.
Purtatorul de cuvant Axel Langer a declarat ca fondurile care au fost blocate in 1990 conform sanctiunilor impuse de Natiunile Unite au fost acum confiscate de catre Trezoreria Statelor Unite si ca vor fi transferate guvernului american daca va fi formulata o solicitare in acest sens. "De sigur ca vom onora o astfel de cerinta", a spus Langer.
Decizia UBS vine ca urmare a ordinului emis de Trezoreria Statelor Unite saptamana trecuta catre 17 banci din Statele Unite, printre care si UBS.
Activele guvernului irakian inghetate in Statele Unite au o valoare de aproape 1,5 miliarde de dolari, si acum este pentru prima data de la al doilea razboi mondial cand Washington-ul preia fonduri ale unui guvern ostil pe timp de razboi.
Tot saptamana trecuta, administratia presedintelui american George W. Bush a anuntat ca va lansa o "vanatoare" globala a fondurilor lui Saddam Hussein, spunand ca este posibil ca regimul condus de acesta sa fi ascuns fonduri in valoare de peste 6 miliarde de dolari, cea mai mare parte din acestea in conturi din Europa si Orientul Mijlociu. Aceste eforturi ar putea crea noi tensiuni in relatiile cu guvernele ce s-au opus declansarii atacurilor Statelor Unite asupra Irakului.
Intr-o scrisoare trimisa unui numar de 18 banci americane care aveau conturi cu depozite ale guvernului irakian, Departamentul Trezoreriei le-a ordonat acestor banci sa transfere fondurile intr-un cont controlat de Statele Unite.
Banii din conturile de la UBS provin in marea majoritate din tranzactiile dintre firmele petroliere americane si compania petroliera de stat a Irakului, a spus Axel Langer. Invocand regulile secretului bancar din bancile elvetiene el a declarat ca nu poate sa dezvaluie numele firmele americane sau cele ale creditorilor irakieni.
Langer a refuzat sa spuna despre cati bani este vorba, insa a confirmat ca mai mult ca sigur este o suma de cateva milioane de dolari.
Ministrul de externe elvetian a declarat saptamana trecuta ca Statele Unite au solicitat Elvetiei sa inghete toate conturile bancare detinute de catre leaderul irakian Saddam Hussein sau de catre persoane din anturajul acestuia. Autoritatile elvetiene nu au dat un raspuns inca, insa ministrul de finante Kaspar Villiger a declarat in aceasta ca nu exista semne ca Saddam ar avea conturi in Elvetia.
Alte unsprezece tari, inclusiv Marea Britanie, Japonia, insulele Bahamas si Cayman au inghetat active irakiene in valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari, iar oficialii Statelor Unite au declarat ca vor solicita acestor guverne sa confiste aceste fonduri. Majoritatea banilor, aproximativ 400 milioane de dolari sunt in bancile din Marea Britanie, dar inca nu este clar daca aceasta tara are dreptul legal de a confisca aceste fonduri.
Efortul de a detecta activele irakiene ascunse ar putea fi cel mai controversat element al schemei promovata de Washington. Un raport intocmit de Statele Unite in luna mai a anului trecut estima ca de pe urma traficului cu petrol, Irakul a strans intre 1997 si 2001 6,6 mld.$ incalcand sanctiunile Natiunilor Unite. Desi o parte din bani au fost cheltuiti, oficialii americani sunt de parere sumele ramase sunt considerabile.
raluca.mirescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO