Business Internaţional

Americanii se joacă de-a Monopoly. Cum au reuşit mai multe oraşe din SUA să îşi tipărească proprii bani

Americanii se joacă de-a Monopoly. Cum au reuşit mai multe oraşe din SUA să îşi tipărească proprii bani

Autor: Adrian Voicu

20.01.2012, 14:20 3750

Mai multe oraşe din SUA îşi tipăresc proprii bani încă din 2009 şi totul este legal. Este legal pentru că Constituţia SUA interzice doar statelor să tipărească bancnote proprii. Oraşele şi comunităţile pot avea propriile monede atât timp cât aceste bancnote sunt vizibil diferite de dolarul american şi se bazează pe valoarea acestuia.

Acesta ar putea fi interpretat ca primul semn al fărămiţării ţărilor, o tendinţă opusă globalizării, care cel puţin pe moment s-a dovedit o idee proastă.

Prin tipărirea de monedă proprie, comunităţile rămân închise faţă de exterior, păstrând afacerile la nivel local.

"Cu tot ce se întâmplă în economie şi în sectorul bancar, oamenii sunt mai atenţi la comunităţile locale şi sunt mai conştienţi astfel în privinţa păstrării banilor în comunitate", este de părere Mo Charbonneau, administratorul monedei Bay Bucks, care se tranzacţionează liber în Traverse City, Michigan.

Loren Gatch, profesor de ştiinţe politice din cadrul University of Central Oklahoma, a declarat pentru CNN că există în prezent 30 de monede de schimb active la nivel local în SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO