Business Internaţional

Americanii se apropie periculos de un deficit de carne: Cel mai mare producător de carne de porc din lume a închis o fabrică gigant în SUA, după ce 200 de angajaţi s-au îmbolnăvit de COVID-19

sursa foto: Profimedia

Autor: Alex Ciutacu

13.04.2020, 16:30 383

Smithfield Foods, cel mai mare producător de carne de porc din lume, a anunţat că va închide pe termen nedeterminat una dintre cele mai mari facilităţi de procesare din SUA, după ce mai mulţi angajaţi s-au îmbolnăvit de COVID-19, potrivit Time.

Producătorul Smithfield Foods va închide temporar facilitatea de procesare din Sioux Falls, Dakota de Sud, care reprezintă circa 4-5% din producţia din SUA, a anunţat compania, duminică.

Decizia vine după ce oficialii statului au raportat peste 200 de cazuri de COVID-19 în rândul angajaţilor de la facilitatea respectivă, în contextul în care sute de muncitori din industria cărnii s-au îmbolnăvit deja în Statele Unite.

Majoritatea fabricilor au fost forţate să reducă, mai mult sau mai puţin, nivelul producţiei.

„Închiderea acestei facilităţi, corelată cu o listă din ce în ce mai mare de fabrici care se închid în industrie, împinge ţara noastră periculos de aproape de margine în ceea ce priveşte aprovizionarea cu carne. Este imposibil să ţii rafturile pline dacă fabricile nu funcţionează”, a spus Ken Sullivan, CEO-ul Smithfield Foods.

Deşi nu este clar încă dacă infectarea angajaţilor are legătură cu locul de muncă, vestea expune vulnerabilităţile lanţurilor globale de aprovizionare, necesare pentru a ţine rafturile pline după ce panica i-a determinat pe cetăţeni să năvălească în magazine şi să cumpere fără măsură.

Cu fabrici închise şi muncitori infectaţi, rafturile magazinelor primesc din ce în ce mai multe lovituri, întrucât acestea au fost afectate şi de perturbările care au intervenit în drumul de la fermă la gospodăria clientului – probleme cu transportatorii şi blocaje în porturi.

Creşterea abruptă a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 în SUA a dat naştere temerilor legate de siguranţa angajaţilor, în contextul în care au fost raportate decese în cazul angajaţilor unor facilităţi de procesare a cărnii deţinute de JBS şi de Tyson Foods.

În mai multe cazuri, angajaţii au organizat proteste faţă de condiţiile în care trebuie să lucreze. În fabricile de procesare a cărnii, staţiille de lucru aflate pe liniile de procesare pot fi de multe ori foarte apropiate, ceea ce îngreunează distanţarea socială în practică. Mai mult, angajaţii împart camere comune, precum vestiarele.

Smithfiled, deţinut de WH Group din Hong Kong, a vrut iniţial să închidă facilitatea din Dakota de Sud pentru trei zile. Cu toate acestea, guvernatoarea statului, Kristi Noem, a cerut companiei să extindă măsura pentru cel puţin 14 zile.

Cei 3.700 de angajaţi ai acestei fabrici vor mai fi plătiţi pentru cel puţin două săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO