Business Internaţional

Americanii l-au pedepsit pe Barack Obama pentru că nu şi-a respectat promisiunea de a le aduce mai mulţi bani în portofele

Barack Obama este considerat marele responsabil cu înfrângerea democraţilor săi din Congres. AFP/Mediafax Foto

Barack Obama este considerat marele responsabil cu înfrângerea democraţilor săi din Congres. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

05.11.2014, 20:07 1597

Alegerile pentru parlamentul american, cele mai scumpe din istoria SUA, au dat prilejul americanilor să penalizeze modul în care democraţii preşedintelui Barack Obama şi Casa Albă au ghidat economia. Nemulţumiţi că revenirea din criză se vede prea puţin în portofelele lor, alegătorii au adus Partidului Republican majoritatea în Congres pentru prima dată în 2006.

Republicanii, care în alegerile pentru Senat încheiate săptămâna aceasta au avut o singură strategie comună, aceea de a-l ataca pe preşedintele Obama, au acum şansa să-şi schimbe reputaţia de obstrucţionişti înaintea alegerilor preşedinţiale din 2016 urmând o agendă care va include, probabil, liberalizarea exporturilor de energie, o veste bună pentru ţările din UE care caută să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti, încheierea de noi acorduri comerciale internaţionale şi relaxarea regulilor aplicate băncilor.

Ani de zile republicanii au încercat să forţeze dezvoltarea proiectului oleoductului Keystone XL, despre care se spune că va reduce preţul benzinei aducând petrol din Canada mai aproape de cele mai mari centre de rafinare din SUA, şi să iniţieze procesul reducerii taxelor impuse companiilor, scrie Bloomberg. Benzină mai ieftină şi taxe mai mici înseamnă, în teorie, putere de cumpărare mai mare pentru americani, ale căror cheltuieli sunt coloana vertebrală a celei mai mari economii din lume, şi investiţii mai mari, printre altele în locuri de muncă, din partea companiilor.

Republicanii din Senat sunt, de asemenea, cei care au blocat legislaţia democraţilor pentru majorarea salariului minim pe economie la nivel federal de la 7,25 de dolari la 10,10 dolari.

Sondajele de opinie arată că economia este cea mai mare îngrijorare pentru americanii care s-au dus la vot. După mai mult de cinci ani de la ieşirea economiei din recesiune, salariile şi veniturile nu şi-au revenit la nivelurile de dinaintea crizei, chiar dacă profiturile companiilor au atins cote record, bursele au atins maxime istorice, iar producţia de bunuri şi servicii este cu 1.000 de miliarde de dolari peste vârful de dinaintea crizei.

Senatorul republican Bob Corker a atribuit victoria partidului său „dezamăgirii şi deziluziilor faţă de administraţie“. El este însă conştient că rezultatul alegerilor nu este „un sprijin major dat Partidului Republican“.

Alegerile au început ca un război de tranşee, dar apoi stat după stat, district după district, au intrat sub controlul republicanilor. Lupte despre care se credea că vor fi aprige au adus victorii uşoare, iar teritorii tradiţional democrate au înclinat spre republicani, notează The  New York Times.

Odată dusă euforia victoriei, republicanii vor avea de înfruntat presiunea de a demonstra americanilor că sunt capabili să guverneze după ce în urmă cu un an au blocat Senatul într-o luptă pentru buget.

„Cea mai importantă provocare pe care o are în faţă partidul este curăţarea imaginii brandului în ochii alegătorilor. Dacă nu reuşim aceasta şi nu ne facem treaba bine, îi deschidem Casa Albă lui Hillary Clinton“, a explicat John Feehery, un fost consilier al preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, republicanul Newt Gingrich, citat de Reuters. Aceasta înseamnă compromis şi o atitudine bipartizană, suficientă pentru a demonstra că republicanii ştiu să guverneze, a adăugat el.

Preluarea Congresului de către republicani îl va forţa pe Obama să-şi reducă ambiţiile la acţiuni executive care nu cer aprobarea puterii legislative sau la teme acceptate de ambele tabere precum acorduri comerciale şi reforma taxelor. Obama i-a chemat pe liderii democraţi şi pe cei republicani din Congres să vină vineri la Casa Albă pentru a-şi face o imagine despre noul peisaj politic.

Congresul, în noua lui formulă, îşi va începe activitatea de la 1 ianuarie.
 

Republicanul Mitch McConnell, la 72 de ani, va deveni unul dintre cei mai puternici politicieni ai planetei. AFP/Mediafax Foto

 
 

Bursele salută cu creşteri victoria republicanilor

Principalele burse europene au închis şedinţa de tranzacţionare de miercuri cu creşteri accentuate, de până la 1,9%, după ce republicanii au câştigat majoritatea în Senat, iar bursele de pe Wall Street au deschis în urcare, ducând indicele industrial Dow Jones la un alt vârf istoric. Tradiţional, astfel de alegeri vin împreună cu câştiguri sănătoase din acţiuni deoarece rezultatele aduc certitudine investitorilor, cel puţin pe termen scurt.

 

Agonia lui Obama

Alegătorii americani au tendinţa de a-şi lovi idolii. Adorat în 2008, reales în 2012, Barack Obama este considerat marele responsabil cu înfrângerea democraţilor săi din Congres, scrie Les Echos. Sondajele de opinie aduc veşti amare pentru preşedinte. Cele două subiecte care l-au adus la putere, pacea şi prosperitatea, sunt cele care-l ard cel mai mult astăzi. În 2008, americanii îl considerau mult mai capabil decât adversarul John McCain pentru a se ocupa de marile dosare economice. Republicanii au un avantaj considerabil astăzi în faţa democraţilor pe scara popularităţii chiar dacă anul trecut au paralizat timp de două săptămâni guvernul refuzând să voteze bugetul. Americanii îl penalizează pe Obama pentru toate promisiunile pe care nu le-a îndeplinit. El a jurat că va mări avuţia clasei de mijloc, va lupta contra schimbării climei şi că îi va aduce la supunere pe „huliganii“ finanţelor, dar nu a făcut nimic din toate acestea. Iar pe plan de politică externă, Obama dă impresia că situaţia îi scapă de sub control.

 

Republicanul Mitch McConnell, la 72 de ani, va deveni unul dintre cei mai puternici politicieni ai planetei

Dacă victoria republicanilor ar fi să „încoroneze“ pe cineva, acesta ar fi taciturnul şi bătrânul politician Mitch McConnell, acum liderul majorităţii din Senat. El este acum unul dintre cei mai puternici politicieni de pe glob doarece până în 2016 va fi cel care va contrabalansa puterea preşedintelui Obama.

În vârstă de 72 de ani, McConnell este guvernatorul care a rezistat cel mai mult la conducerea statului Kentuky, unde cărbunele este rege, iar el a fost reales în plin „război contra cărbunelui“ declanşat de Obama. „A venit timpul schimbării direcţiei! A venit timpul să aducem ţara pe drumul cel bun“, a spus McConnell după realegerea sa. Politicianul este senator de Kentucky din 1984. Acum el se poate lăuda cu un scor electoral de 8-0 într-o perioadă în care America pare că nu are încredere în politicienii de carieră de la Washington, scrie Le Monde. Pe meniul legislativ al lui McConnell se regăsesc legi privind autorizarea construirii oleoductului Keystone XL între Canada şi Golful Mexic, majorarea producţiei de gaze de şist, ajutarea companiilor mici şi dereglementarea. Cheia succesului lui McConnell sunt câteva calităţi: ştie ce nu poate, are de mult timp o echipă politică bună, este întotdeauna pregătit, mai ales financiar, şi atacă, fără a-şi cere scuze, notează The Washington Post.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO