Business Internaţional

Americanii îşi testează norocul: Statele Unite ale Americii cer Rusiei să distrugă un nou sistem de rachete

Americanii îşi testează norocul: Statele Unite ale...

Autor: Marinela Sarbu

21.01.2019, 15:29 131

Statele Unite au făcut luni un apel către Rusia pentru a distruge un nou sistem de rachete de croazieră despre care susţin că ar constitui o ”încălcare directă şi continuă” a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi au acuzat Rusia de destabilizarea securităţii globale, relatează Reuters.

Ambasadorul SUA la ONU, pe probleme de dezarmare, Robert Wood, a declarat în cadrul Conferinţei ONU privind Dezarmarea că sistemul de rachete de croazieră de tip SSC-8 dezvoltat de Rusia este capabil să dezvolte atât arme convenţionale cât şi nucleare şi reprezintă o ”potenţială şi directă ameninţare pentru Europa şi Asia”, deoarece au o rază de acţiune între 500-1.500 de kilometri.

”Din nefericire, Statele Unite consideră din ce în ce mai mult că Rusia nu îşi poate respecta obligaţiile privind controlul armelor, iar acţiunile sale coercitive şi maligne a dus la creşterea tensiunilor la nivel mondial”, a afirmat Wood.

”Rusia trebuie să distrugă toate rachetele de tip SSC-8, lansatoarele şi echipamentele asociate astle încât să respecte prevederile Tratatului INF”, a adăugat acesta, reiterând planul administraţiei Trump de a se retrage din pactul semnat în !987.

SUA a respins săptămâna trecută propunerea Rusiei de a salva Tratatul INF, care interzice amplasarea rachetelor nucleare în Europa pentru că nu pot fi verificate în mod corespunzător, pregătind terenul pentru Washington de a se retrage din tratat în luna februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO