Business Internaţional

Americanii nu iartă pe nimeni. Un grup suedez de telecomunicaţii este presat să plătească o amendă de 1,4 mld. dolari pentru că a corupt cu câteva sute de milioane de dolari oficiali din Uzbekistan pentru a obţine business

Americanii nu iartă pe nimeni. Un grup suedez de...

Autor: Lorena Cornea

17.09.2016, 16:00 1710

Autorităţile americane şi olandeze cer grupului suedez de telecomunicaţii Telia Company AB să plătească 1,4 mld. de dolari, ca urmare a faptului că ar fi dat şpăgi în valoare de sute de milioane de dolari pentru a întreţine afacerile pe care le are în Uzbekistan, potrivit The Wall Street Journal.

Telia, o companie aparţinând în parte guvernului suedez, şi-a recunoscut vina, iar conducerea a anunţat că va coopera. Preşedinta Marie Ehrling a declarat că „intrarea pe piaţa din Uzbekistan a fost făcută într-o manieră greşită şi deloc etică, iar compania îşi va asuma responsabilitatea.”Totuşi, Ehrling şi oficialii Telia consideră suma de 1,4 mld. de dolari imensă.
 
Telia, care nu mai are acţiuni în S.U.A. de zece ani, comunică încă cu jurisdicţia americană prin intermediul unor bonuri înregistrate la Comisia pentru Titluri şi Exchange.
 
Propunerea reprezintă ultima strategie a americanilor de a-şi extinde legislaţia şi peste hotare. În definitiv, S.U.A. atacă orice companie care ar putea fi conectată în vreun fel cu legislaţia şi sistemul financiar americane care ar fi săvârşit o infracţiune.
 
Oficialii S.U.A. s-au aliat cu forţele străinilor şi anul trecut, cu Elveţia mai exact, pentru a putea acţiona într-o situaţie care viza FIFA, autoritatea globală în fotbal, sub acuzaţii de corupţie. În februarie, compania olandeză VimpelCom a plătit autorităţilor americane 795 mil. dolari (de aproape două ori mai puţin decât suma propusă acum) într-un scandal similar, tot pentru mituirea unui oficial din Uzbekistan, presupusă fiică a lui Islam Karimov, fostul preşedinte al Republicii Sovietice.
 
Procurorii din Statele Unite suspectează deja că o altă companie, Mobile Telesystems PJSC din Rusia, ar fi vinovată de mituire pentru a opera în Uzbekistan. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că Mobile Telesystems cooperează cu investigatorii. 
Fiica lui Karimov a fost suspectată prima dată în 2012, iar încă de atunci autoritpţile americane şi cele europene încearcă să găsească o legătură între Karimova şi cele trei companii acuzate în mod similar.
 
Procurorii elveţieni, care au colectat peste 822 mil. dolari până în prezent, susţin că investigaţia este încă în desfăşurare. Mai mulţi oficiali de la Telia au demisionat, iar compania a decis sp abandoneze planul de expansiune peste ocean, scoţându-şi la vânzare toate operaţiunile din Eurasia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO