Business Internaţional

Americanii de la Morgan Stanley plănuiesc în secret prima fabrică pentru export de gaze naturale

Americanii de la Morgan Stanley plănuiesc în secret...

Autor: Luciana Georgescu

29.08.2014, 16:03 1691

Grupul financiar american Morgan Stanley plănuieşte construcţia primei fabrici pentru export de gaze naturale din SUA, semn că banca de investiţii intră din nou pe piaţa de materii prime, scrie Reuters.

Într-un dosar de 23 de pagini, depus în luna mai la Departamentul pentru Energie al SUA, banca americană a prezentat o propunere pentru construirea şi derularea operaţiunilor pentru prima fabrică de export de gaze naturale în apropiere de Freeport, Texas, care va avea o capacitate de 18,3 miliarde de metri cubi de gaz natural comprimat (GNC).

Proiectul este de dimensiuni reduse comparativ cu alte fabrici de gaz natural lichefiat, însă arată abilitatea băncii de a deţine şi derula infrastructură pentru exploatarea şi stocarea materiilor prime. Goldman Sachs şi Morgan Stanley sunt singurele bănci din SUA care beneficiază de acest drept.

Banca plănuieşte să exporte GNC în ţările care Statele Unite ale Americii au acord de liber schimb, printre care Republica Dominicană, Panama, Guatemala, El Salvador, Honduras şi Costa Rica, potrivit dosarului. În prezent, aceste ţări folosesc petrolul, însă gazul natural ar putea deveni o alternativă mai ieftină.

“Gazul natural poate fi extras cu un cost de patru dolari, pentru transport şi lichefiere se mai adaugă încă un dolar – în total cinci dolari faţă de preţul actual de 20 de dolari plătit pentru petrol. Este o afacere din care se pot face mulţi bani”, au declarat surse apropiate băncii.

Boomul în producţia de gaz natural din SUA a diminuat preţul acestuia la 4,02 dolari pe un milion de unităţi termale britanice. Consiliul pentru Energie SUA estimează o producţie internă de gaz natural 22,5 miliarde de metri cubi pe zi, susţinând preţurile scăzute.

Un baril de petrol este echivalentul a 1767,8 de metri cubi de gaz natural.

Costuile pentru construirea fabricii Morgan Stanley sunt estimate la 30-50 milioane de dolari, potrivit unor surse apropiate băncii americane de investiţii, iar o mare parte dintre cheltuieli va fi direcţionată către achiziţia de containere pentru transportarea gazului.

Odată ce Morgan Stanley va primi acordul pentru începerea construcţiilor, va dura circa un an până la finalizarea lucrărilor.

Propunerea prezentată de Morgan Stanley se numără printre primele proiecte privind exportul de gaz natural comprimat din SUA, a spus Andy Weissman, un avocat din domeniu energetic. “Proiectul ar putea avea un succes foarte mare, iar dacă operaţiunile decurg conform planului, cu siguranţă vor apărea mai multe fabrici”, a adăugat el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO