Business Internaţional

Americanii cu veniturile decimate de criză nu îşi mai permit nici măcar să stea cu chirie. Câţi bani trebuie să câştige pe oră pentru a-şi permite un apartament cu două camere

Americanii cu veniturile decimate de criză nu îşi mai...

Autor: Greta Bogdan

21.06.2015, 15:42 1425

Tot mai mulţi americani cu venituri mici nu reuşesc să găsească chirii convenabile, în condiţiile în care discrepanţa dintre cerere şi ofertă este tot mai mare, iar programele autorităţilor pentru construcţia de locuinţe nu reuşesc să acopere decât o mică parte din necesar, scrie Market Watch.

În 2013, au fost puse la dispoziţie doar 28 de case la preţuri accesibile pentru fiecare 100 de potenţiali chiriaşi cu venituri reduse, în scădere faţă de anul 2000, unde s-a înregistrat un număr de 37, conform Institutului Urban, o organizaţie non-profit care studiază problemele economice şi sociale din SUA. Acest decalaj între cerere şi ofertă împovărează 72% dintre cele mai sărace familii ale ţării cu preţurile ridicate ale chiriilor”, explică organizaţia.

Pragul sărăciei variază înfuncţie defiecarezonă. Ofamilieformată din patrumembri are unvenitcuprinsîntre 12.600 şi 32.000 de dolari. Fărăasistenţă din parteastatului, numărulamericanilor care îşi permit locuinţedecenteîn 2013 a scăzut la 5%, aratărapoarteleîntocmite de institut.

Chiriaşiiartrebuisăcâştige un salariu de 19,35dolaripeorăpentru a-şipermitesăînchirieze o locuinţă cu douădormitoareşi 15,50 dolaripeorăpentru un apartament cu un singurdormitor, o sumă cu multmai mare decâtsalariul minim peeconomie de 7,25 dolaripeoră, conform  unui alt raport, întocmit de Asociaţia Naţională a Gospodăriilor cu Venit Redus din SUA. Pe de altă parte, chiriaşii din San Francisco ar trebui să câştige 39,65 de dolari pe oră pentru a-şi permite un apartament cu două dormitoare, într-un stat unde salariul minim pe economie este de doar 9 dolari pe oră.

Niciun stat din SUA nuîşi permite să ofere suficiente locuinţe familiilor sărace, din cauza fondurilor bugetare insuficiente.

În cele mai mari 100 de districte din SUA , numărul chiriilor cu preţuri accesibile variază. Din 100 de locuinţe disponibile, în Denton, Texas sunt închiriate doar 8, iar în Suffolok, Mass doar 51. Diferenţele apar pentru că statul nu poate construi suficiente locuinţe sociale pentru populaţia săracă în creştere.

Doar 9 din cele mai mari districte din SUA au suplimentat numărul spaţiilor oferite spre închiriere pentru familiile americane cu venituri foarte reduse din 2000 până în 2013, mai scrie Market Watch.

Între anii 2000 şi 2013, numărul chiriaşilor săraci a crescut cu 38% de la 8,2 milioane, la 11,3 milioane, pe măsură ce recesiunea a împins mai multe familii către periferiile oraşelor, se arată în raport.

“Hartazonelorsărace se schimbă, iarpoliticafederalăînceeacepriveşteînchiriereanu se actualizează din cauzacosturilor de trairidicate din aceste zone”, spunePoethig.

Populaţia care locuieşte cu chiriedepindede ajutoareleprimite din parteaguvernului SUA.

“Celemaimultepersoane câştigă prea puţin faţă de cât îşi permit să ofere pentru chiriile din comunitatea lor şi se străduiesc să îşi găsească locuinţe la preţuri acceptabile”, scrie raportul.

În ultimii cinci ani,numărul spaţiilor de închiriat a crescut constant. Această creştere a determinat şi o creştere a cererii pe piaţa imobiliarelor, în mare parte datorată stagnării creşterii salariilor, a pierderii slujbelor şi incompatinbilităţii pentru a lua o ipotecă. După cum arată ultimul trimestru din 2014, numărul chiriile a crescut cu peste 15% faţă de anul 2009, conform datelor furnizate de raport. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO