Business Internaţional

Americanii cauta surse alternative de finantare

Americanii cauta surse alternative de finantare

www.prosper.com este una dintre variantele de finantare folosite de americanii refuzati de banci

08.10.2008, 19:30 29

In aceeasi situatie se afla si familia Contos, care a ajuns sa simta pe pielea ei gustul amar al crizei creditelor. Desi si-au facut planuri pentru a construi pe un teren pe care il au in proprietate de ani buni cel de-al treilea restaurant Golden Star Family, care urma sa extinda lantul de localuri detinut in prezent, se pare ca situatia s-a schimbat, scrie Los Angeles Times.
Bancherii cu care colaborau de o viata intreaga au refuzat cererea de imprumut in valoare de 1,5 milioane de dolari pe care le-a facut-o familia Contos, oferindu-le acestora din urma mult mai putini bani decat sperau sa obtina, in ciuda istoriei bancare impecabile.
"Ne asteptam ca obtinerea creditului sa fie un lucru sigur", a afirmat Aristi Contos, a carui tata, Dimitrios "Jimmy" Contos, a deschis primul restaurant Long Beach al familiei in 1963, dupa ce emigrase in California de Sud din Grecia. Ca multi alti proprietari de afaceri mici, familia Contos a fost nevoita sa invete o lectie destul de dura: aceea ca nu mai exista lucruri sigure pe piata creditelor din prezent.
Aproximativ 72% din proprietarii de firme mici care cauta finantare sunt de parere ca este mult mai dificil sa imprumuti bani de la banca in prezent, potrivit unui studiu realizat in luna septembrie de Discover Financial Services.
In timp ce bancile trebuie sa faca fata propriilor probleme in ceea ce priveste creditele, oamenii de afaceri cu o istorie impecabila si care au returnat la timp imprumuturile descopera ca trebuie sa plateasca mai mult pentru un credit de la o banca comerciala, ca li se ofera mult mai putini bani decat au nevoie sau ca sunt refuzati. Doua surse extrem de populare de creditare - cardurile de credit si imprumuturile care folosesc drept garantie locuinta celui care solicita creditul - s-au epuizat de mult timp.
"Fenomenul este fara precedent si nimeni nu stie cand se va termina totul", a afirmat Chris Larsen, director executiv al Prosper Marketplace, compania care controleaza site-ul de imprumuturi online prosper. com.
Banii vor veni intotdeauna dintr-o sursa sau alta, insa costurile de imprumut ar putea fi prea ridicate. Oamenii de afaceri care detin firme mici si care nu isi permit sa astepte suficient timp pentru ca criza de pe piata creditelor sa se calmeze, incearca in disperare de cauza sa gaseasca surse alternative pentru a face rost de banii de care au nevoie. In luna august, familia Contos a reusit sa obtina 1,7 mil. $ printr-un fond federal de garantare a administrarii afacerilor de dimensiuni mici, denumit Small Business Administration. Imprumuturile de tip SBA sunt realizate de catre o banca, ce primeste de la SBA garantia ca o parte din bani ii vor fi returnati chiar de catre guvernul Statelor Unite daca persoana care imprumuta nu isi mai poate plati creditul. Scopul intregului program desfasurat in SUA este acela de a sprijini bancile si de a le incuraja sa creasca numarul de credite oferite chiar si in cazul firmelor de dimensiuni mici, care ar putea sa nu indeplineasca conditiile pe care le solicita un imprumut standard din partea unei banci comerciale. Creditarea standard ar putea fi insa in realitate mai putin scumpa decat imprumuturile realizate prin programul SBA.
Dupa ce i-au fost refuzate toate tentativele de imprumut, familia Contos si-a indreptat atentia catre Excel National Bank din Beverly Hills, companie de servicii financiare care incearca sa sparga tendinta generala indemnandu-si printr-o campanie agresiva clientii sa recurga la creditarea de tip SBA. "Deoarece suntem capabili sa facem imprumuturi, ne confruntam acum cu un numar imens de cereri de credite", a afirmat Brian Carlson, directorul executiv al micii banci. Imprumuturile de tip SBA aproape ca si-au triplat numarul ajungand la 230 mil. dolari, a adaugat Carlson, care a fost nevoit sa mai angajeze inca 20 de functionari pentru a face fata volumului imens de cereri.
Aproximativ 75% dintre cei care solicita imprumuturi, ajung sa primeasca banii de care au nevoie, ceea ce reprezinta o situatie normala, chiar daca conditiile de creditare sunt mult mai drastice, spune directorul executiv al bancii.
Intr-o perioada in care piata creditelor garantate de guvernul Statelor Unite nu mai inregistreaza fluctuatii atat de mari, numarul de imprumuturi de tip SBA inregistrat in districtul Los Angeles, care include orasul Los Angeles, dar si localitatile Ventura si Santa Barbara, a scazut cu aproximativ 30% ajungand la 3.181 de credite acordate in ultimele noua luni anterioare lui iunie. Guvernatorul districtului, Alberto Alvarado se asteapta la o scadere similara a numarului de credite acordate pentru anul fiscal care s-a incheiat pe 30 septembrie.
In ciuda reputatiei proaste pe care o au imprumuturile de tip SBA deoarece necesita foarte multe documente pentru a putea fi incheiate, procesul de imprumut in sine a fost atat de simplu, incat Aristi Contos, proprietarul lantului de restaurante Golden Star Family, a fost suspicios la inceput. Proiectul noului restaurant care urma sa fie construit se afla inca in asteptare in acest moment, afirma Contos, desi spera ca acesta sa fie demarat cel tarziu in vara viitoare. "Vrem sa demaram proiectul cum se cuvine", a declarat Aristi Contos, care a lucrat in restaurantul familiei inca de cand se afla la liceu.
Micro-creditarea reprezinta un alt instrument de finantare a afacerilor de dimensiuni mici. Finantarea de acest tip poate fi obtinuta de la diverse asociatii non-profit din California de Sud, iar unele dintre aceste imprumuturi sunt garantate de guvernul american, reprezentand un fel de versiune la scara redusa a creditarii de tip SBA.
O alta sursa de finantare pot fi imprumuturile care se realizeaza direct intre doua persoane prin intermediul unui site de profil. Ele sunt de data recenta, insa se bazeaza pe un concept destul de vechi: daca un grup de persoane se imprumuta intre ele, acest lucru sporeste probabilitatea ca fiecare sa isi primeasca banii inapoi. Aceasta modalitate de finantare i s-a potrivit ca o manusa lui Jason Dike, cel care detine Airsoft Advantage, un magazin virtual specializat in comercializarea unor accesorii pentru jocuri de tip paint ball, ca Airsoft. Dike a imprumutat deja 12.000 de euro cu o dobanda de 17% de la Citibank, insa isi dorea sa isi incerce norocul si sa obtina un credit la o dobanda mai avantajoasa de pe prosper.com, un site care faciliteaza imprumuturile directe intre doua persoane.
In cadrul site-ului aplicatiile celor care doresc imprumuturile includ chiar si dobanda pe care ar dori ei sa o plateasca si care poate ajunge pana la maximum 35% in cazul creditelor cu risc crescut. Printre alte site-uri de profil se numara si cele ale companiilor Zopa, Virgin Money USA si Lending Club. Dike a reusit sa obtina un imprumut cu o dobanda de doar 11%, comparativ cu dobanda de 17% de la Citibank.ti
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO