Business Internaţional

Americanii au revenit pe piata imobiliara, dar cauta chilipiruri

27.08.2008, 18:59 17

Atrasi de preturile in scadere, din ce in ce mai multi americani s-au indreptat luna trecuta spre investitiile pe piata rezidentiala, situatie care a condus la cea mai semnificativa crestere lunara a vanzarilor din ultimul an si jumatate, scrie The New York Times.
Aproape o treime din tranzactiile efectuate in iulie au implicat locuinte care au facut obiectul prescrierii ipotecii sau case vandute in pierdere de catre proprietarii care nu aveau alta alternativa, potrivit datelor asociatiei americane a agentilor imobiliari.
Aceste vanzari au pus insa si mai multa presiune asupra preturilor locuintelor americane, generand o noua runda de depreciere, care face si mai dificila incercarea proprietarilor aflati in dificultate de a-si vinde locuintele cu un pret mai mare decat cel pe care l-au platit in momentul achizitiei.
Preturile locuintelor americane au coborat in iulie cu 7,1% fata de nivelul inregistrat in perioada similara din 2007, ajungand la o valoare medie de 212.400 de dolari (143.900 de euro).
Mai mult, exista o serie de semnale care anunta o continuare a deprecierii valorii locuintelor si in lunile care urmeaza. Numarul locuintelor scoase la vanzare a urcat cu 3,9% in iulie, in conditiile in care piata era caracterizata de cateva luni bune de exces de oferta. Vanzarile de case au urcat luna trecuta cu 3,1%, cea mai ridicata crestere lunara din februarie 2007 incoace. Datele, sugereaza unii economisti, indica faptul ca cea mai dificila perioada a declinului preturilor a trecut deja.
"Vanzarile au scazut substantial fata de nivelul record si se pare ca declinul a ajuns la un punct limita", a declarat Robert Barbera, economistul-sef al firmei de cercetare ITG.
"Preocuparea care ramane deocamdata este legata de vanzarile masive de locuinte intrate in posesia creditorilor", a adaugat el.
Si asta in conditiile in care 30%-40% din totalul vanzarilor pe luna iulie au fost reprezentate de proprietatile ai caror proprietari au fost nevoiti sa vanda in pierdere, arata studiul asociatiei agentilor imobiliari.
In perioada similara a anului trecut astfel de vanzari nu depaseau 10% din total, spune Lawrence Yun, economistul-sef al asociatiei. Mai mult, vanzarile in pierdere reprezentau in trecut o proportie atat de mica din total, incat reprezentantii agentiei nici macar nu le contabilizau ca o categorie separata. "In zone precum California, de exemplu, majoritatea locuintelor scoase la vanzare pot fi introduse in categoria vanzarilor esuate", a mentionat Yun.
Multi americani ar putea astepta ca preturile sa cada si mai mult inainte de a se decide sa achizitioneze o locuinta.
Valul mare de ipoteci prescrise si inasprirea conditiilor de creditare a indepartat o mare parte a eventualilor cumparatori de pe piata, care inregistreaza cel mai accentuat declin din ultimele decenii.
"Exista inca o distanta considerabila pana la momentul in care preturile vor cobori suficient de mult pentru a crea premisele unei echilibrari intre cerere si oferta", a declarat Joshua Saphiro, economist in cadrul firmei de cercetare MFR.
Vanzarile de luna trecuta s-au situat cu 13,2% sub nivelul din iulie anul trecut.
O cerere mai ridicata a fost inregistrata pentru condominiuri, segment unde s-a inregistrat o crestere lunara de 3,4% a vanzarilor. Preturile apartamentelor au inregistrat de asemenea o scadere mai putin accentuata, declinul anual ajungand in iulie la 2,7%.
Pretul mediu al unui apartament a coborat la 223.400 de dolari (151.350 de euro), fata de 225.900 de dolari, cat se inregistra anul trecut.
In partea vestica a Statelor Unite vanzarile au fost chiar mai ridicate decat cele inregistrate in iulie 2007, aceasta fiind singura zona a tarii care a inregistrat o crestere anuala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO