Business Internaţional

Americanii au făcut primul test al unui avion fără pilot. Avionul a decolat şi aterizat fără intervenţie umană - GALERIE FOTO

Americanii au făcut primul test al unui avion fără pilot. Avionul a decolat şi aterizat fără intervenţie umană - GALERIE FOTO

Americanii au făcut primul test al unui avion fără pilot. Avionul a decolat şi aterizat fără intervenţie umană

Autor: Adrian Voicu

09.02.2011, 15:12 64

Într-un moment în care chinezii se laudă cu primul lor avioninvizibil - la peste 30 de ani de laapariţia F-117 Nighthawk -, americanii au desfăşurat primul zborautonom al unui avion (decolare şi aterizare) fără intervenţieumană.

Cu numele X-47B Unmanned Combat Air System Demostrantion(UCAS-D), avionul dezvoltat de americanii de la Northrop Grumman areuşit vineri, fără intervenţie umană, să decoleze şi să aterizezedupă parcurgerea mai multor ture în jurul aeroportului.

Acest zbor, care a ţinut 29 de minute, reprezintă un momentfoarte important pentru programul de dezvoltare al companieiamericane.

NASA prezintă avioaneleviitorului. Cum vor arăta aparatele care ar trebui să se afle pecer din 2025 - GALERIE FOTO

Primul zbor al avionului fără coadă "reprezintă o compilaţia anumeroase teste ce şi-au propus să confirme capacitatea apartului,robusteţea şi încrederea pe care software-ul o oferă permiţându-iavionului să opereze ca un sistem autonom, având posibilitatea de adecola şi ateriza pe un portavion", a declarat pentru Gizmag JaimeEngdhal managerul de program.

Decolând de pe baza militara Edwards din California, X-47B s-aridicat la o înălţime de 1.500 de metri, întorcându-se singur pepistă după 29 de minute. Avionul va fi pregătit pentru noi teste învederea decolării şi aterizării de pe portavioane începând cu2013.

Vedeţi aici o GALERIE FOTO cuavionul autonom X-47B

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO