Business Internaţional

America a făcut băncile din întreaga lume să plătească scump pentru criza financiară mondială

America a făcut băncile din întreaga lume să...

Autor: Catalina Apostoiu

01.03.2018, 22:06 1904

Marile bănci americane şi europene au plătit nu mai puţin de 345 miliarde de dolari sub formă de penalităţi financiare în perioada 2009-2017, potrivit Les Echos. Cea mai mare parte din această sumă a mers către autorităţile americane, în timp ce autorităţile europene au obţinut numai 6%.

De când a izbucnit criza financiară, o avalanşă de amenzi şi penalităţi s-a abătut asupra marilor bănci americane şi europene. Giganţii sectorului financiar au fost astfel constrânşi să plătească nu mai puţin de 345 miliarde de dolari în perioada 2009-2017, potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group.

Această sumă este mai mică decât cea reală având în vedere că BCG nu a luat în calcul (până în 2015) decât amenzile de peste 50 milioane de dolari şi doar cele mai mari 50 de bănci ale planetei.

În 2017, valul de plăţi a părut să încetinească, pedepsele financiare ridicându-se la „doar“ 22 miliarde de dolari în anul respectiv.

Această sumă este importantă având în vedere că în acelaşi an băncile americane au generat un „profit economic“ de 47 miliarde de dolari, potrivit BCG.

Băncile nord-americane au plătit cel mai greu tribut, cu un total al penalităţilor de 220 miliarde de dolari. Băncile europene au plătit un sfert din suma totală, 125 miliarde de dolari, în principal către autorităţile bancare americane.

Din punctul de vedere al reacţiei faţă de criza financiară, autorităţile americane au fost cele care au ripostat mai dur. Acestea au impus în perioada 2009-2017 penalităţi de aproape 200 miliarde de dolari, echivalentul a 55% din suma totală, spre câştigul finanţelor publice. Alt câştigător al acestei campanii: consumatorii, care au obţinut 133 miliarde de dolari sub formă de daune în perioada respectiveă.

Autorităţile europene au părut a fi cele mai timide, acestea percepând doar 22 miliarde de dolari din 2009, 6% din suma totală.

O posibilă explicaţie ar fi că până în 2014 nu a existat o acţiune concertată a autorităţilor bancare europene. După această dată, BCE a căpătat rolul de supervizor unic.

Este acum valul penalităţilor ceva de domeniul trecutului? Dificil de dat un răspuns, potrivit lui Gwenhael Le Boulay, director în cadrul BCG. BCG estimează că 200 de noi reglementări sunt publicate în medie în fiecare zi, fie că privesc transparenţa pieţelor sau protecţia datelor personale ale consumatorilor.

„Odată cu evoluţia rolului şi specializarea autorităţilor de reglementare europene, băncilor vor fi supuse unei presiuni în creştere la nivelul procedurilor de control şi conformitate“, se subliniază în raportul BCG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO