Business Internaţional

Amazon vs. Uniunea Europeană: Cel mai mare retailer online este acuzat că ar fi folosit strategii nedrepte pentru a-şi afirma dominaţia

Amazon vs. Uniunea Europeană: Cel mai mare retailer...

Autor: Eduard Ivanovici

21.06.2020, 23:15 214

Acţiunile din cadrul Amazon au atins niveluri record datorită pandemiei de coronavirus, însă guvernele din toată lumea încep să îşi pună problema dacă nu cumva compania a ajuns mult prea mare. Acum, Uniunea Europeană plănuieşte să acuze retailerul de comportament anticoncurenţial, scrie BBC.

Printre preocupările Uniunii Europene se regăseşte rolul dual al companiei fondate de Jeff Bezos, care conduce un magazin online şi îşi vinde produsele prin intermediul platformei.

Comisarul european Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei, a declarat anul trecut: „Într-un meci de fotbal, nu am acceptat niciodată ca una dintre echipe să îşi asume rolul de arbitru”.

O altă grijă a Uniunii Europene implică datele la care are acces Amazon şi felul în care decide să le folosească. De exemplu, compania are acces la informaţii comerciale care stau la baza unor produse terţe – precum volumul şi preţul.

„Le interzicem în mod strict angajaţilor să folosească date non-publice şi specifice consumatorilor pentru a decide ce produse trebuie lansate”, a declarat Amazon.

În schimb, criticii companiei sunt de părere că a sosit momentul pentru a stabili o serie de limite asupra pieţelor online. Însă chiar dacă Amazon ar fi amendată, nivelul în care va fi afectată compania va rămâne în continuare neclar.

În teorie, compania ar putea primi o amendă de 19 miliarde de dolari, sau 10% din veniturile înregistrate la nivel global, dacă va fi găsită vinovată de încălcarea legii concurenţei din interiorul UE. Chiar şi pentru un gigant precum Amazon, suma este cât se poate de mare, însă este puţin probabil ca scenariul să se materializeze.

În 2017, Google a primit o amendă de 2,4 miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru că a abuzat de poziţia dominantă a motorului său de căutare, fapt ce a oferit un avantaj nedrept serviciul de comparare a preţurilor din cadrul companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO