Business Internaţional

Alter ego-ul lui Mark Zuckerberg tulbură mediul online din Rusia şi liniştea de la Kremlin

Alter ego-ul lui Mark Zuckerberg tulbură mediul online din Rusia şi liniştea de la Kremlin

Pavel Durov, fondator şi CEO al VKontakte: Rusia trebuie să devină prima mare zonă de informare offshore care va atrage persoane cu vederi progresiste din întreaga lume.

Autor: Ioana Nita

22.06.2012, 00:04 3362

Durov, în vârstă de 27 de ani, este fon­datorul şi directorul executiv al VKon­takte ("În con­tact"), o reţea de socia­li­zare din Rusia care este des­crisă ca fiind o clonă a Facebookului, scrie Bloomberg.

Online din 2006, VKontakte a imitat îndeaproape Facebook în termeni de design şi funcţionalitate. Cu o interfaţă în limba rusă şi cu nerespectarea evidentă a drepturilor de autor - utilizatorii pot posta muzică şi filmuleţe - Vkontakte are utili­zatori mai tineri şi mai puţin pre­tenţioşi decât cei care utilizează Facebook în Rusia. În aprilie, reţeaua de socializare avea 16,2 milioane de utilizatori ruşi în fiecare zi, compartiv cu cele 2,3 milioane de persoane care au accesat Facebook, potrivit companiei de cercetare a pieţei TNS.

Cine este şi ce face Durov

Destinul lui Durov pare a fi mistic îngemănat cu cel al lui Zuckerberg. Cele mai importante afaceri din viaţa lor au avut loc în luna mai. Pe 28 mai, la doar câteva zile după oferta publică iniţială a Facebook, Durov a câştigat dreptul de a vota cu privire la acţiunile celui mare mare investitor al Vkontakte, grupul Mail.ru, con­fe­rindu-i control deplin asupra com­paniei. Acordul este similar cu cel pe care l-a avut Zuckerberg cu in­vestitorul rus al Facebookului, Digital Sky Tech­nologies (DST), fiind vizaţi aceiaşi investitori, respectiv acţionarul ma­joritar al grupului Mail.ru, mi­liardarul Alisher Usmanov, care deţine DST împreună cu partenerul său Yuri Milner.

Însă mai degrabă activităţile politice ale lui Durov decât cele legate de afeceri l-au adus pe acesta în centrul atenţiei. El s-a făcut remarcat mai ales prin protestele la adresa preşedintelui Rusiei Vladimir Putin.

Totul a început în decembrie, când Serviciul de Securitate Federală a cerut ca VKontakte să închidă mai multe grupuri anti-Putin de pe site, susţinând că acestea ameninţă securitatea naţională. Durov a răspuns printr-o postare îndrăz­neaţă pe Twitter care includea o poză a unui ciobănesc german cu limba scoasă afară. Cu toate acestea, grupurile au rămas active şi nu au urmat represalii, iar fer­mitatea cu care Durov a răspuns la aceste ameninţări i-a adus aces­tuia apreciere în blo­gosferă.

Pe 18 mai, când revista Afisha a publicat o serie de manifeste civice ale unor intelectuali protestatari, Durov a fost în prim-plan.

"Este vorba de un program referitor la dereglementarea econo­mică, la des­cen­tra­lizare şi la dreptul oamenilor de a alege ce proiecte guvernamentale să fie finanţate din taxele lor. Ar trebui să scăpăm de im­po­zite şi de constrângeri pentru orice este legat de infor­maţie. Rusia trebuie să devină prima mare zonă de informare offshore care va atrage persoane cu vederi pro­gre­siste din întreaga lume", a scris Durov.

"Cuvintele lui Durov sunt un sacrilegiu"

Trecutul lui Durov şi poziţia radicală sunt folosite de maşina de propagandă a lui Putin care se străduieşte să-i convingă pe ruşi că protestele în masă din Moscova şi din alte oraşe mari sunt opera unor inte­lectuali de­ca­denţi pe care nu-i leagă nimic de ţară şi care nu au niciun respect pentru valorile na­ţionale tra­diţionale. Durov dis­preţuieşte va­lorile naţionale şi nu ascunde acest lucru.

Pe 9 mai, Durov a stâr­nit multă rumoare cu o postare de pe Twitter care marca cea de-a 67-a ani­ver­sare a vic­toriei Ru­siei asupra naziştilor.

"Oamenii sărbă­to­resc pentru că acum 67 de ani Stalin a câşti­gat în faţa lui Hittler drep­tul de a vic­timiza popula­ţia so­vietică", a scris el. Aceas­tă postare a fost de ajuns ca să deter­mine unele dintre personalităţile mar­cante din Rusia, inclusiv pe deputatul Nikolai Valuiev, să îşi închidă conturile de pe VKontakte. "Cuvintele lui Durov sunt un sa­crilegiu", a spus Valuiev într-o postare pe Twitter.

Pe 27 mai, când Sankt Petersburg a sărbătorit ziua oraşului, Durov, a cărui avere este estimată la 7,9 milioane de ruble (263 mil. dolari), a mers şi mai departe demonstrând dispreţul său faţă de plebe.

Durov împreună cu vi­ce­preşedintele VKontakte au aruncat bancnote de 5.000 de ruble (165 dolari) pe fereastra biroului lor din centrul Sankt Petersburgului, în stradă strân­gân­du-se rapid o mulţime de oa­meni. Scena a fost înre­gistrată de ca­me­rele de su­pra­ve­ghere, iar trecătorii au spus că oamenii s-au luptat aprig pentru acele bancnote. După eveni­ment, Durov a postat pe Twitter: "Colegii mei au decis să contribuie la atmosfera festivă cu acest eveniment, însă a trebuit să ne oprim la scurt timp pentru că oamenii au devenit sălbatici."

După incident a urmat con­damnarea publică. "Arunca ban­cno­tele una câte una şi filma oamenii care se repezeau să le prindă, îmbrâncindu-se unul pe altul", a spus Ielena Abra­mo­va citată de kp.ru. "E un porc. Au aruncat vreo zece bancnote şi oamenii ieşeau din mulţime cu nasurile însân­ge­rate, urcându-se pe stâlpii sema­foarelor şi comportându-se ca nişte maimuţe. Iar Durov râdea în hohote."

Proteste la proteste

Un blogger a sugerat ca oamenii să vină la biroul lui VKontakte şi să depună grămăjoare de bani mărunţi în semn de protest împotriva cruzimii milionarului. Au fost numeroşi cei care pe Twitter sau pe alte reţele au cerut un boicot la adresa VKontakte. Re­ţea­ua de socializare a avut pierderi neîn­sem­nate, dar "mica întâm­plare" a lui Durov nu a favorizat ima­gi­nea publică a pro­­testatarilor li­be­­rali. Pe de altă parte, cine s-ar fi aştep­tat la ceva dif­e­rit de la alter ego-ul din Rusia al lui Zuckerberg?

Există totuşi o zonă în care Durov nu va călca pe urmele lui Zuckerberg. Pe 28 mai el a postat pe Twitter faptul că va amâna la infinit oferta publică din partea VKontakte, deoarece "oferta Facebook a distrus încrederea în reţelele de socializare a multor investitori privaţi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO