Business Internaţional

Alstom, presat sa formeze parteneriate

21.05.2004, 00:00 25

Controversatul conglomerat industrial francez Alstom va fi nevoit sa se alieze cu alte grupuri industriale in urmatorii trei-cinci ani.
Potrivit cererilor formulate de Comisia Europeana, Alstom va trebui sa se alieze cu grupuri similare pentru a supravietui. Germanii de la Siemens par a fi cel mai probabil partener,  dat fiind binecunoscutul interes al acestora in turbinele fabricate de Alstom dar si in trenurile de mare viteza. Oficiali europeni declara ca Nicolas Sarkozy, ministrul francez de finante, a fost de acord cu restructurarea grupului si pregatirea lui pentru aliante, sau crearea de companii joint-venture, relateaza Financial Times.
In orice caz, nici un acord nu a fost inca incheiat, desi Parisul si Berlinul au discutat saptamana aceasta despre un plan bilateral de incurajare a formarii unor "campioni industriali". De asemenea, orice intelelgere intre Sarkozy si Mario Monti, comisarul european pe probleme de concurenta, ar implica consultarea lui Jean Pierre Rafarin, premierul francez, si a presedintelui Jacques Chirac. Bruxelles-ul e de parere ca indeplinirea cerintelor sale pot asigura viabilitatea companiei pe termen lung. 
Dupa deciziile Comisiei Europene, Franta nu ar mai avea voie sa subventioneze Alstom, pentru o perioada de 10 ani de acum incolo. Oficiali de la Comisia Europeana spera ca, prin evitarea unei aliante cu Areva, gigantul nuclear francez controlat de stat, coalitia cu Siemens devine mai plauzibila.  "Am prevenit optiunea Areva din cauza implicatiilor negative pe care le-ar putea avea statul", a afirmat Monti saptamana trecuta la New York.  Sub presiunile Comisiei, Alstom va trebui sa raporteze periodic progresele sale in stabilirea de parteneriate cu alte grupuri. Totusi, cele doua parti inca mai au de pus la punct un program exact si detalii concrete ale procesului.
Siemens ramane principalul obstacol in calea acordului, desi  Bruxelles-ul se straduieste sa convinga compania ca o solutie acceptabila va fi gasita in curand. Siemens ar putea ataca decizia Comisiei de a aproba o participare mai mare a statului francez in Alstom, deoarece a anuntat clar ca va cumpara  parti din divizia energetica a firmei, insa in conditii proprii.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO