Business Internaţional

Allianz vinde in pierdere "masina de tocat bani" Dresdner Bank

02.09.2008, 19:52 37

Actiunile Commerzbank s-au prabusit cu 8,6% la mijlocul sedintei de tranzactionare de ieri, dupa ce banca a anuntat incheierea negocierilor de preluare a Dresdner Bank, in cadrul unei tranzactii care va aduce 9,8 mld. euro in conturile asiguratorului german Allianz.
Pentru Allianz, care a achizitionat Dresdner in 2001 pentru 23 mld. euro, vanzarea bancii inseamna sfarsitul incercarilor de a controla un grup de servicii financiare care sa se bazeze atat pe asigurari, cat si pe operatiuni bancare, scrie Financial Times. Inca de la preluare, profiturile si actiunile Allianz au avut de suferit din cauza rezultatelor slabe ale Dresdner, spun analistii.
In urma tranzactiei, Commerzbank ar putea renunta la 9.000 de angajati din cadrul noii institutii create, analistii asteptandu-se ca cea mai agresiva miscare de acest gen din afara Germaniei sa aiba loc in cadrul filialei londoneze, unul dintre cele doua puncte centrale ale diviziei de investitii bancare Dresdner Kleinwort. Numarul angajatilor londonezi concediati ar putea ajunge la 2.500. Pana acum noua banca nu are un nume, a declarat CEO-ul Commerzbank Martin Blessing.
Achizitia Dresdner, care vine la cateva luni de la inceperea negocierilor cu Allianz, va crea un concurent puternic pe piata germana pentru Deutsche Bank, in conditiile in care Commerzbank ocupa inainte de fuziune locul doi in clasamentul celor mai mari banci germane, iar Dresdner se claseaza pe pozitia imediat urmatoare.
Commerzbank va finanta in doua etape tranzactia care consta atat in lichiditati, cat si in transferul de actiuni si active proprii catre Allianz, care va deveni astfel cel mai important actionar al bancii. De asemenea, Commerzbank va depune 975 mil. euro
intr-un depozit care sa acopere riscurile implicate de portofoliul de instrumente financiare bazate pe ipoteci al Dresdner. Portofoliul de instrumente financiare riscante a fost unul dintre impedimentele majore existente in timpul negocierilor.
Tranzactia este unul dintre cei mai importanti pasi efectuati de o banca germana in incercarea de a-si spori profitabilitatea pe o piata despre care analistii spun ca este suprasaturata. Pe segmentul bancar german opereaza 2.000 de institutii financiare, iar majoritatea depozitelor sunt detinute de cooperative si banci locale.
Noua institutie creata ar urma sa aiba 1.200 de filiale pana in 2012, ceea ce inseamna ca 300 din actualele filiale vor fi inchise in urmatorii ani. In acelasi timp, oficialii Commerzbank au anuntat ca vor reduce operatiunile diviziei de investitii bancare a Dresdner, fara a da insa detalii despre aceasta miscare.
In schimb, asiguratorul va controla 30% din actiunile Commerzbank in urma finalizarii tranzactiei. De asemenea, Allianz va primi Cominvest, un fond de investitii detinut de Commerzbank si care administreaza active de 63 mld. euro. Tranzactia evalueaza Cominvest la 700 mil. euro. Institutia care va rezulta in urma achizitiei Dresdner va concura puternic Deutsche Bank in ceea ce priveste numarul clientilor persoane fizice si companii de dimensiuni medii.
Intr-o prima etapa, Commerzbank va cumpara 60,2% din actiunile Dresdner, restul portofoliului urmand sa fie achizitionat pana la sfarsitul anului viitor. Pe parcursul negocierilor Commerzbank a beneficiat de consultanta din partea Credit Suisse si JP Morgan, in timp ce oficialii Allianz au fost consiliati de Goldman Sachs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO