Business Internaţional

Allianz si Dresdner anunta mari economii, in schimb AXA nu bate palma cu Deutsche

01.06.2001, 00:00 14



Allianz, cea mai mare companie de asigurari din Germania, a anuntat ieri ca din fuziunea cu Dresdner Bank vor rezulta beneficii anuale de aproape un miliard de euro in 2006, din care peste 80% vor reprezenta economii de scara si crestere aditionala.

Acest anunt vine intr-un moment mai putin placut pentru cel mai mare asigurator european, grupul francez AXA, ale carui negocieri cu banca germana Deutsche Bank, sunt aproape de esec.

Prin achizitia celei de-a treia banci germane, tranzactie in valoare de 23 miliarde de euro (20 miliarde de dolari), Allianz va economisi aproximativ 175 de milioane de euro anual.

Mai important decat economiile rezultate este insa potentialul de crestere al noului gigant financiar european, prezentat de asiguratorul german actionarilor sai, care priveau cu scepticism aceasta afacere.

Allianz a anuntat ca "cea mai mare parte a economiiilor si veniturilor suplimentare va proveni din potentialul de crestere generat atat de activitatea pentru persoane fizice, cat si de clientii corporatisti si afacerile de administrare a activelor".

Henning Schulte-Noelle, presedintele Allianz, si Bernd Fahrholz, omologul sau de la Dresdner, au reiterat afirmatiile anterioare, conform carora afacerea combinata este foarte bine pozitionata pentru a profita de apropiata reforma a sistemului de pensii din Germania, informeaza Financial Times.

De asemenea, activitatile de management al activelor din Statele Unite vor oferi alte oportunitati pentru grupul format la inceputul lunii trecute. "Aceasta tranzactie nu se refera la concedierea unor angajati. Noi construim o afacere prin care vom oferi o multitudine de produse", declara un consultant al Allianz.

Detaliile ofertei ar putea fi primite mai bine de actionari de aceasta data, dupa ce anuntul fuziunii a determinat prabusirea cu 10% a cotatiei actiunilor Allianz.

Pietele financiare au fost initial deranjate de lipsa oricaror detalii referitoare la economiile de scara si cresterea veniturilor ce vor rezulta din aceasta tranzactie, insa o ofensiva ulterioara a departamentului de relatii cu investitorii a determinat revenirea la bursa a titlurilor asiguratorului german.

"Multi lideri ai fondurilor de investitii nu sunt foarte impresionati de aceasta afacere, dar o vor sustine totusi chiar daca nu este cea mai buna oportunitate, avand in vedere ca tranzactiile similare nu sunt fezabile", a declarat un analist.

De fapt, principalul motiv care a condus la fuziunea celor doua grupuri financiare este crearea unui parteneriat de bancassurance (combinarea activitatilor bancare cu cele de asigurare).

Acest parteneriat va avea ca oportunitate extraordinara reforma sistemului de asigurari sociale din Germania, care va incuraja muncitorii sa contribuie la fondurile de pensii private.

Prin preluarea Dresdner, Allianz incearca sa rezolve doua puncte slabe ale sale - reteaua de distributie si managementul fondurilor de investitii pentru persoane fizice.

Asiguratorul german va obtine accesul la cele 850 de sucursale ale Dresdner si la Advance Bank, divizia online cu peste 200.000 de clienti a bancii germane.

Pozitia pe piata germana a Allianz poate creste si mai mult dupa ce negocierile dintre compania franceza AXA, liderul asiguratorilor europeni si Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, se pare ca au esuat.

Henri de Castries, director executiv al firmei franceze, a minimizat importanta discutiilor cu banca germana, intr-un interviu acordat cotidianului britanic.

"Intr-un grup de marimea AXA, intotdeauna se poarta tratative cu mai multe firme din intreaga lume si este neplacut ca mass-media sa sublinieze doar una dintre negocieri, mai ales atunci cand nu se intampla nimic deosebit", a spus de Castries.

Deutsche Bank a refuzat sa comenteze stirea, dar analistii afirma ca AXA, care controleaza Axa Colonia, a patra companie de asigurari din Germania, era interesata sa achizitioneze Deutscher Herold, divizia de asigurari a bancii, in incercarea de a-si intari pozitia pe piata germana.

De Castries declara ca, desi AXA este un grup care are o activitate internationala mult mai mare decat concurentii din Germania, pe aceasta piata are o prezenta redusa.

Pe de alta parte, se pare ca si Deutsche a purtat discutii cu alte companii de asigurari, precum Generali din Italia si Allianz, care au cazut atunci cand fuziunea cu Dresdner a fost anuntata.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO