Business Internaţional

Alitalia si sindicatele au ajuns la un acord care va salva 150 mil. euro

17.09.2004, 00:00 27

Alitalia, cea mai mare companie aeriana din Italia, a ajuns la o intelegere cu sindicatul muncitorilor in ceea ce priveste planul de disponibilizare a 2.500 de angajati si de inghetare a salariilor, pentru a salva compania aflata in plina criza financiara, afirma Bloomberg.
Acordul dintre sindicate si operatorul aerian va salva 150 milioane de euro din fondurile companiei, se arata intr-un comunicat remis de bursa italiana. Initial, reprezentantii Alitalia vizau concedierea a 3.500 de angajati din staff-ul de la sol.
Sindicatele, impreuna cu oficialii Alitalia, ''spera'' ca statul sa ia masuri compensatorii pentru lucratorii concediati, sub forma unor pensionari inainte de termen sau a unor plati compensatorii. Guvernul lui Berlusconi detine 62% din actiunile operatorului aerian.
Companiile aeriene din intreaga lume intampina probleme din cauza cresterii cu aproximativ 40% a pretului combustibilului aerian, anul acesta. Grupul american Airways a solicitat protectie  impotriva falimentului, conform legislatiei americane, iar auditorii companiei Delta Air Lines pun la indoiala abilitatea operatorului de a ramane o afacere viabila.
Pierderile companiei Alitalia, din 2002, totalizeaza 2,35 miliarde de euro iar cota de piata a scazut cu o treime, la 45 procente. Presedintele executiv al Alitalia, Giancarlo Cimoli, a amenintat ca va lichida compania sau va declansa procedura de faliment in cazul in care sindicatele nu vor ajunge la un acord cu reprezentantii conducerii.
Planul lui Cimoli era de a reduce cu 5.000 numarul angajatilor si de a salva 1 miliard de euro in 4 ani, si viza obtinerea de profit in 2006, pentru prima data din 1998.
Actiunile Alitalia au pierdut 6,3% din valoare ajungand la 28,8 euro pe actiune.
Compania aeriana a ajuns la o intelegere cu sindicatul pilotilor pentru cresterea orelor de zbor la 900 pe an, de la 770 pentru fiecare pilot si reducerea salariului cu o treime, salvand 52 milioane euro pe an. Acordul prevede concedierea a 289 piloti, fata de 450, cat intentiona Cimoli. Alitalia are aproximativ 2.300 piloti.
Alitalia nu a ajuns inca la o intelegere cu insotitorii de zbor, reprezentantii companiei urmand a se intalni cu sindicatele. Operatorul aerian a extins termenul limita pentru atingerea unui consens pana luni, cand board-ul Alitalia se va intalni pentru a aproba planul de afacei al lui Cimoli.
La finalul lunii martie, datoria Alitalia se cifra la 1,63 miliarde de euro (1,97 miliarde de dolari), fiind superioara cu 194 milioane de euro valorii de la sfarsitul lunii decembrie. Compania a anuntat o pierdere neta consolidata de 519,8 milioane de euro pentru 2003, in contrast cu profitul de 93 milioane de euro din 2002.
Presedintele Alitalia a previzionat ca pierderea operationala a companiei va ajunge anul acesta la 398 milioane euro. O pierdere de 135 milioane euro in 2005 va fi urmata de un profit brut de 179 milioane euro, in 2006. Alitalia planuieste sa vanda actiuni in primul trimestru din 2005, pentru a strange pana la 1,5 miliarde euro.
Luna trecuta, operatorul aerian a anuntat ca mai are fonduri pana la sfarsitul lunii septembrie. Alitalia a obtinut garantie guvernamentala pentru un imprumut de 400 milioane euro de la banca Dresdner Kleinworth Wasserstein care va fi aprobat doar dupa elaborarea unui nou plan de afaceri.
Fondata in 1947, Alitalia se afla pe locul 15 in topul operatorilor aerieni, dupa numarul de pasageri transportati.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO