Business Internaţional

Alitalia intra in moarte clinica dupa ce Air France - KLM si-a retras oferta

23.04.2008, 17:56 19

Grupul franco-olandez Air France - KLM si-a retras oferta pentru achizitia participatiei de 49,9% din cadrul companiei aeriene italiene Alitalia, viitorul acesteia devenind astfel incert, scrie BBC News.
Tratativele de preluare a Alitalia de catre Air France - KLM au fost amana-te luna trecuta din cauza sindicatelor italiene care au refuzat sa accepte propunerea grupului franco-olandez.
Guvernul italian urmeaza sa se intalneasca de urgenta joi pentru a discuta eventualele posibilitati de finantare a Alitalia pana cand se va gasi un cumparator pentru compania aeriana.
Potrivit unor surse din presa italiana, guvernul condus de Silvio Berlusconi ar putea majora creditul de 150 de milioane de euro acordat deja companiei, o posibila suma fiind insa necunoscuta deocamdata.
Compania aeriana italiana inregistreaza zilnic pierderi de peste un milion de euro (1,6 milioane de dolari), iar la sfarsitul primului trimestru, potrivit rapoartelor companiei, Alitalia detinea mai putin de 200 de milioane de euro sub forma de lichiditati si credite. Propunerea de preluare a companiei italiene, venita din partea Air France - KLM, se ridica la aproximativ 139 de milioane de euro (220 de milioane de dolari), insa a fost puternic contestata de catre sindicatele italiene.
Angajatii companiei italiene se temeau ca preluarea Alitalia de catre Air France va duce la concedieri masive, precum si la anularea unor curse aeriene neprofitabile.
Insusi Berlusconi a caracterizat oferta Air France ca fiind una "aroganta", aratandu-se in favoarea scoaterii la licitatie a Alitalia.
Fostul ministru de finante italian Tommaso Padoa-Schioppa este acum de parere ca singura solutie pentru Alitalia este protectia impotriva creditorilor.
In urma anuntului retragerii ofertei Air France, actiunile companiei italiene au scazut cu 11%, atingand nivelul de 55 de eurocenti/actiune, moment in care tranzactionarea actiunilor Alitalia a fost suspendata. In ultimul an, actiunile companiei italiene au inregistrat o scadere de 33%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO