Business Internaţional

Alegeri în Ungaria: sătule de Orban, partidele din opoziţie îşi unesc în premieră forţele pentru a câştiga Budapesta, principalul câmp de bătălie politic

Greu de învins: un eşec al opoziţiei în câştigarea unor oraşe importante i-ar aduce premierului Viktor Orban un al cincilea mandat

Greu de învins: un eşec al opoziţiei în câştigarea unor oraşe importante i-ar aduce premierului Viktor Orban un al cincilea mandat

Autor: Catalina Apostoiu

10.10.2019, 22:33 1548

Partidele de opoziţie din Ungaria se aliază pentru prima dată în alegerile locale în încercarea de a lupta împotriva puterii premierului Viktor Orban, al cărui partid a câştigat şapte „competiţii“ naţionale.

Un rezultat bun pe 13 octom­brie, în special în capitala ţării Budapesta, ar putea conferi un avans opo­ziţiei pentru alegerile parla­men­tare din 2022, în timp ce un eşec în a câştiga oraşe importante i-ar da cale liberă lui Orban, un reprezentant major al populiştilor europeni de dreapta, pentru câştigarea unui al cincilea mandat, scrie Washington Post.

Orban a revenit la putere în 2010, construind ulte­rior un regim ce a concentrat puterea într-un grad fă­ră precedent în Uniunea Europeană, determinând blocul să lanseze o anchetă privind erodarea statului de drept în Ungaria. Controlul aproape total al partidului său Fidesz asupra primăriilor din Ungaria a jucat un rol aproape crucial în creşterea influenţei sale şi în oprirea oricăror opozanţi de la a ridica provocări serioase în ultimul deceniu.

Opoziţia încearcă să spargă acest trend, obţinând vo­turi în zonele mai liberale, urbane, unde alegătorii sunt mai puţin receptivi faţă de discursul antiimi­graţie, eurosceptic, al lui Orban. În acest fel partidele res­pective ar câştiga resurse şi vizibilitate, pe care le-ar putea mai apoi folosi ca rampă de lansare pentru alegerile parlamentare din 2022.

Partidele din opoziţie au încheiat cea mai exten­sivă alianţă din orice alte alegeri din ultimul deceniu, lan­sând un singur candidat împotriva partidului de gu­ver­nământ în Budapesta şi alte zone metro­po­li­ta­ne. Scopul este de a sparge formula politică magică a lui Orban de fragmentare a opoziţiei.

Partidul de guvernământ a reuşit să-şi crească baza electorală tradiţională din Ungaria rurală către cele mai mari zone urbane. Fidesz controlează acum 20 din cele mai mari 24 de oraşe ale ţării, inclusiv Buda­pesta. Aliaţii lui Orban controlează de ase­me­nea cea mai mare reţea de propagandă a Ungariei, ce include sute de site-uri web, ziare şi canale TV şi radio, cât şi presa de stat.

Budapesta ocupă un loc central în cadrul alege­ri­lor. De la câştigarea puterii, Orban a eliminat auto­no­mia capitalei şi a redus puterea primarului, dar oraşul este în continuare motorul economic al Unga­riei. Budapesta este de asemenea unul dintre cele mai liberale oraşe ale Ungariei. Fidesz a adus oraşul sub controlul său pentru prima dată în 2010, susţinând un candidat independent strâns afiliat partidului. Istvan Tarlos, primarul de 71 de ani, candidează acum pen­tru un al treilea mandat.

Opoziţia l-a scos în faţă pe Gergely Karaczony, primarul de 44 de ani al unui district din Budapesta. Opoziţia ungară compară Budapesta cu Istanbulul, inspirându-se din rezultatul şoc din cursa pentru poziţia de primar al Istanbulului din acest an, când un candidat susţinut de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pierdut alegerile.

Orban şi Erdogan sunt prieteni şi aliaţi. În timpul campaniei sale, Karacsony a vizitat noul primar al Istanbulului pentru a compara notiţe despre cum se câştigă alegerile împotriva unui opozant major. Într-un interviu acordat Bloomberg, Karacsony a de­cla­rat că rezultatul din Istanbul demonstrează că „în bătălia dintre David şi Goliat, David poate câştiga“.

„Mobilizăm partide foarte diferite, al căror teren comun este că s-au săturat de Fidesz“, declara recent Karacsony pentru Financial Times.

Comparând situaţia din Ungaria cu cea din Turcia, acesta a declarat că deşi Turcia este poate mai autoritară în unele aspecte, „oamenilor le este mai teamă să participe la viaţa publică în Ungaria decât în Turcia“. Oameni de business importanţi ar ezita să doneze unui partid de opoziţie din Ungaria compa­rativ cu ceea ce se întâmplă în Turcia, a sugerat Karacsony.

Opoziţia din Ungaria este conştientă că are ne­voie de un impuls, mai ales că economia ungară s-a dezvoltat puternic sub Fidesz. Mulţi văd alegerile locale ca fiind vitale în menţinerea speranţei de a ataca regimul lui Orban, deşi optimismul este redus.

„Politic, întrebarea este dacă vor exista graniţe pentru puterea Fidesz în Ungaria“, arată Attila Juhasz, din cadrul Politica Capital Institute.

Chiar dacă vor reuşi să atragă suficiente voturi, pentru partidele de opoziţie bătălia de-abia începe. Orban a avertizat de exemplu că ar putea penaliza financiar oraşele care-şi schimbă susţinerea politică, potrivit Washington Post.

Aliaţii lui Orban sunt încrezători că pot con­tracara orice ameninţare şi că unirea partidelor din opoziţie nu este suficientă pentru ca premierul să fie învins.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO