Business Internaţional

Alegătorii slovaci au preferat social-democraţia în detrimentul naţionalismului şi populismului

Alegătorii slovaci au preferat social-democraţia în detrimentul naţionalismului şi populismului

Robert Fico, liderul partidului social-democrat

Autor: Andreea Mindrila

13.03.2012, 00:04 308

Partidul social-democrat Smer a câş­tigat alegerile legislative din Slovacia, ale-gătorii penalizând scandalurile de corupţie în care sunt implicate grupările de dreapta şi măsurile de austeritate imple­mentate de guvern. Aceste alegeri aduc pentru prima dată de la independenţa ţării unui partid suficiente voturi pentru a-i permite for­marea unui guvern fără sprijinul unei coaliţii, scrie The Wall Street Journal.

Liderul partidului social-democrat, Robert Fico, a promis alegătorilor că va majora impozitele pentru companii, dar şi taxele plătite de bogaţi. Victoria partidului de stânga este un semn al frustrării tot mai mari a europenilor care au suportat ani întregi de tăieri bugetare, dar şi al presiunii politicienilor prinşi între dorinţele alegă­torilor şi regulile fiscale ale Uniunii Europene.

"Am reuşit datorită a ceea ce am oferit ca alternativă", a declarat Fico, care a sensibilizat electoratul spunând că măsurile fostei administraţii i-au afectat dur pe săraci şi nu a pus accentul pe crearea de locuri de muncă, deşi rata şomajului este de aproape 13%. Şomajul ar fi şi mai ridicat dacă mulţi tineri slovaci nu şi-ar fi găsit loc de muncă în străinătate.

Demonstraţiile violente antiauste­ritate l-au obligat şi pe premierul român de centru-dreapta, Emil Boc, să demisioneze la începutul acestui an. Candidatul socialist la alegerile prezidenţiale din Franţa, François Hol­lande, conduce în son­daje după ce a promis că va regândi abordarea Euro­pei faţă de auste­ritate. Liderul alianţei so­cia­liş­tilor şi demo­craţilor din Parlamentul Euro­pean, Han­nes Swoboda, a declarat că speră ca victoria lui Fico să marcheze "începutul unei noi Europe", notează WSJ.

Fico s-a angajat să respecte ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB stabilită de UE pentru Slovacia pentru anul viitor, iar obiectivul va fi atins în parte prin creş­terea impozitului pe veniturile obţinute de slovacii bogaţi, dar şi prin majorarea impozitului pe profit la 22% pentru cele mai rentabile companii din ţară.

"Realizăm cât de important este să avem finanţe publice sănătoase", spune Fico. Acesta a promis că va sprijini eforturile UE de a proteja moneda euro, pe care Slovacia a adoptat-o în 2009, şi va susţine de ase­menea eco­nomia europeană să-şi revină din criza datoriilor suverane. Fost premier al Slovaciei în perioada 2006-2010, Fico s-a opus privatizării activelor statului şi spune că este împotriva creşterii vârstei de pensionare la femei.

Politicianul, mândru de ceasurile scumpe pe care le etalează şi telefoanele mobile de lux pe care le foloseşte, este însă prea "timid" pentru a guverna singur.

"Îmi prelungesc invitaţia pentru toate celelalte partide din parlament pentru a ni se alătura la guvernare pentru a găsi un răspuns comun la probleme importante precum un mecanism european permanent de bailout şi crearea de noi locuri de muncă", a afirmat Fico.

Alegerile parlamentare au avut loc cu doi ani înaintea programului normal din cauza prăbuşirii partidului conservator, în octombrie, pe fondul neînţelegerilor privind sprijinirea fondului de salvare al zonei euro EFSF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO