Business Internaţional

Alberto Vollmer, omul care darama barierele sociale din Venezuela

22.11.2004, 00:00 44



In primele ore din ziua de 16 august 2004 presedintele Hugo Chavez si-a anuntat victoria in fata miilor de oameni, de la balconul palatului prezidential, scrie Wall Street Journal. "Tremurati, voi, oligarhilor!", striga el spre deliciul multimii de sub balcon. Intamplarea nu a fost de bun augur pentru mediul de afaceri din Venezuela. Revolutia lui Chavez pentru oamenii saraci a devastat companiile private si a divizat tara. Totusi, nu toti oligarhii tremura.



Alberto Vollmer, in varsta de 36 de ani, membru al uneia dintre cele mai vechi familiii din Venezuela si este presedintele unei distilerii de rom, a invatat sa faca ceea ce putini dintre semenii lui saraci stiu: sa se adapteze si chiar sa prospere in cadrul regimului lui Chavez. El a dat un exemplu despre cum poti sa gasesti puncte comune in aceasta tara puternic polarizata.



Formula de supravietuire a lui Vollmer in Venezuela de azi, este un mix intre altruism si egoism. Cand 450 de familii pro Chavez i-au invadat pamanturile pentru a le prelua, acesta nu a chemat politia ci a preferat sa negocieze. Datorita faptului ca a reusit sa ajunga la o intelegere cu clasa conducatoare a Venezuelei, i s-a permis companiei sale, C.A. Ron Santa Teresa sa functioneze. Pe parcurs a facut aliante surprinzatoare: liderul celor care i-au invadat pamantul, fost camarad de arme al lui Chavez, i-a cerut lui Vollmer sa devina nasul fiului sau.





Eradicarea saraciei e in atentia magnatilor Venezuelei



Vollmer, care isi spune oaia neagra a familiei sale, a lansat programe sociale pe pamanturile care sunt foarte aproape de ferma familiei sale din Aragua Valley. Unul dintre acestea, care se numeste "Alcatraz", dupa faimoasa inchisoare, reabiliteaza fostii membri ai gastilor.



Intr-o regiune in care exista cea mai mare diferentiere intre saraci si bogati, foarte putini membri ai elitei sud americane si-au permis sa iasa din domeniile sale. Totusi mai sunt inca magnati care au adoptat strategia lui Vollmer. Magnatul din industria telecomunicatiilor din Mexic, Carlos Slim a organizat o intalnire cu prietenii sai miliardari pentru convinge guvernul sa adopte programe care sa contribuie la eradicarea saraciei. Slim a incheiat si o alianta cu primarul de stanga al orasului New Mexico pentru a reabilita centrul istoric.



Vollmer se loveste de resentimentele unora care il considera un oportunist si un tradator al clasei din care face parte. Altii, pe alta parte, incep sa considerea abordarea sa ca pe un pas spre viitor. "Vreau sa fac acelasi lucru", spune Alexander Degwitz, un venezuelean care conduce afacerea familiei cu ferme de vaci, plantatii de cafea si companii de servicii financiare. "Nu poti sa fii bogat si sa intorci spatele societatii".



Presedintele columbian Alvaro Uribe l-a consultat pe Vollmer in legatura cu maniera in care ar putea sa integreze in societate fosti combatanti din razboiul civil din Columbia. Experienta sa este folosita de Harvard Business School si de 10 alte scoli de afaceri din America Latina si Spania, ca pe un studiu de caz.



Din momentul in care Chavez a preluat puterea in 1999, mediul de afaceri si guvernul au fost in permanente conflicte. Factorul politic a jucat un rol major in inchiderea unei treimi din intreprinderile private, lasand fara loc de munca peste 2,5 milioane de oameni. In ultimii cinci ani, rata saraciei s-a dublat, ajungang sa cuprinda 40% din totalul populatiei, conform unui studiu realizat de universitatea Andres Bello Catholic din Caracas. In ciuda conditiilor grele, guvernul lui Chavez a reusit sa supravietuiasca unei lovituri care a fost sustinuta de mai multi oameni de afaceri, precum si unei greve a sindicatelor din industria petroliera- Venezuela este al cincilea exportator de petrol din lume. Beneficiind de preturile mari ale petrolului, Chavez a luat banii din programele sociale, trimitand mii de doctori sa locuiasca in mahalale. Dupa ce a castigat referendumul recent si a depasit acuzatiile de frauda, a inceput imediat sa sporeasca reforma sa pentru cei "saraci". Daca va castiga alegerile din 2006 va obtine un madat pe 6 ani.





Putini latifundiari au ramas nepedepsiti de guvernul Chavez



Chavez ii pedepseste pe toti cei care i se opun. Dar Vollmer este printre putinii oligarhisti adevarati ramasi in Venezuela, unde majoritatea familiilor si-au pierdut averile. Detinand arii mari de pamant atat in Caracas cat si in Aragua, familia Vollmer a fost considerata pana recent cea mai bogata familie din tara.



Vollmer, care a fost educat in SUA, Europa si Venezuela, este cel mai mare dintre fiii familiei. El este licentiat in inginerie civila si a lucrat pentru un departament al guvernului inainte de a se alatura afacerii familiei in 1996. Foarte carismatic, Vollmer poate reprezenta o punte intre partile divizate ale tarii. El descinde dintr-un comerciant german, care in secolul XIX s-a casatorit cu Panchita Ribas, verisoara revolutionarului venezuelean, Simon Bolivar.



Ferma lui Vollmer, care are 208 ani, Santa Teresa, este inconjurata de mahalale care sunt dominate de gasti si delicventi. Rata somajului in randul tinerilor se ridica la 60%, zona Aragua fiind una dintre cele mai vionente din tara. Mesajul lui Chavez, care incita la conflict intre clasele sociale, prinde foarte bine aici, facand din Aragua una din redutele cele mai puternice ale presedintelui.



Vollmer a preluat controlul companiei in 1999 cam in aceeasi perioada in care Chavez a preluat conducerea tarii. Nici compania, nici tara nu erau intr-o forma prea buna.



Fondata in 1796, ferma Santa Teresa a inceput sa produca rom din 1857, fiind cuparata de familia lui Vollmer in 1885. Intre timp, compania a devenit al doilea mare distilier din tara. Dar in 1999, distileria a fost foarte aproape de faliment, fiind afectata de datorii si de pierderea cotei de piata. Vollmer si fratele sau Henrique au zburat la Roma, unde au solicitat ajutorul tatalui lor, care era ambasadorul Venezuelei la Vatican. Au obtinut astfel sustinerea pentru a restructura compania, reducand numarul liniilor de productie de la 262 la 17 si reprogramand datoriile. Santa Teresa si-a dublat vanzarile anuale din 1999, la 35 de milioane de dolari la sfarsitul lui august.



Intre timp, Chavez a continuat transformarea Venezuelei. Fiind un apropiat al dictatorului cubanez, Fidel Castro, a obtinut majoritatea in randul saracilor Venezuelei, care au fost nemultumiti de faptul ca nu aveau acces la belsugul adus de petrol. Chavez a provocat valuri de invadare a pamanturilor.



Pe 26 februarie 2000, 457 de familii au inceput sa imparta pamanturile care ii apartineau lui Vollmer. "A fost ca un apel de desteptare", a spus Vollmer unui grup de tineri oameni de afaceri, care se confrunta cu o problema asemanatoare. El a spus ca in acea noapte a avut de ales din trei solutii: putea sa le permita sa ia pamantul, dar acest lucru ar fi creat un precedent, ar fi putut sa cheme politia, solutie care nu parea viabila, avand in vedere furia din Venezuela, sau ar fi putut sa negocieze.



Folosind tehnici pe care le-a invatat la Facultatea de Drept de la Harvard, de rezolvare a conflictelor, Vollmer a aranjat o intalnire cu Jose Omar Rodriguez, liderul invadatorilor.





Pana si cei mai bogati provin din mahalale



Rodriguez a spus ca el are destul pamant, dar ca acei oameni aveau nevoie de un loc in care sa stea. Vollmer, care a locuit si el pentru o perioada intr-o mahala in timpul studentiei, ajutand un preot, a fost sensibil la problema lor. Cei doi au ajuns la o intelegere. In urmatoarele saptamani l-au implicat si pe guvernator in discutiile lor. Vollmer a fost de acord sa doneze 25 de hectare si planuri pentru 100 de modele de case. Rodriguez a fost de acord ca familiile sa plateasca ipoteci si sa contribuie la constructia caselor. Statul si guvernele federale au fost de acord sa acorde ajutor financiar pentru ridicarea caselor. Rezultatul a fost un cartier curat, Campino Real, care a fost inaugurat in acest an.



Relatiile dintre Rodriguez si Vollmer au devenit din ce in ce mai apropiate, oligarhul devenind nasul fiului lui Rodriguez.



Vollmer este ingrijorat de cresterea presiunilor populatiei din Aragua, lucrand in prezent la un plan de atragere a turismului in vale. In acest scop a tinut o intalnire cu liderii comunitatii locale, de la primar pana la sefii benzilor. Daca la inceput a fost mai dificil sa gaseasca un punct comun, pana la urma au reusit sa se puna de acord.



Un alt incident violent l-a determinat pe Vollmer sa puna la punct politica sa sociala. Un grup de tineri au jefuit in 2002 un agent de securitate, luand si arma din dotare. Saptamani mai tarziu, seful politiei a reusit sa il prinda pe unul din hoti si l-a dus la Vollmer. Acesta i-a facut o oferta: putea sa aduca arma inapoi si sa munceasca voluntar in Santa Teresa. Sau putea sa isi ispaseasca pedeapsa intr-o inchisoare locala. O saptamana mai tarziu, au venit si ceilalti 22 de membri ai gastii care voiau aceeasi intelegere. Asa s-a nascut "Alcatraz".



"Alcatraz" si celelalte programe sociale sunt finantate din doua procente din profitul pe care Vollmer il obtine la compania sa (aproximativ 132.000 $). Andean Development Corp., o banca de dezvoltare regionala, contribuie cu inca 35.000 de dolari la "Alcatraz".



Vollmer, cu o afacere solida in care este implicat si fratele sau Henrique, isi petrece o treime din timpul sau cu programele sociale. Este clar ca ii face placere sa se plimbe prin mahalale, vorbind cu membrii gastilor care acum i se adreseaza cu numele mic. "Alberto este nebunul familiei. Poate vorbi cu oricine", spune Jimin Perez, seful securitatii de la Santa Teresa.





Programele sociale, dezaprobate de afaceristi



Aceste programe au atras atentia in Venezuela si in afara tarii. Presedintele Chavez spune ca Vollmer este un adevarat revolutionar (chiar daca cel din urma a declarat ca a votat intotdeauna impotriva presedintelui), iar la congresul anual al Bancii Mondiale magnatul a fost declarat un model.



Totusi nu exista numai fani. In iulie Vollmer a aparut la televizor cu Chavez si cu alti oameni de afaceri, in aceeasi seara in care Federcamaras, cea mai importanta organizatie de afaceri din Venezuela, a avut intalnirea anuala. Vollmer a scos in evidenta programele sale, afirmand ca mediul de afaceri trebuie sa contribuie la lupta impotriva saraciei. El a primit sute de mail-uri in care oamenii de afacei isi exprimau dezaprobarea. "Romul este otrava", spunea Eduardo Rivero, un oponent al lui Chavez. "Cumparam sute de cutii cu sticle de rom, dar nu o sa o mai fac".



Vollmer l-a invitat la ferma sa pentru a-i arata proiectele sale. Acesta glumeste in legatura cu boicotul lui Rivero: "Oricum el era un bautor de whiskey".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO