Business Internaţional

Ajuns într-o situaţie disperată, premierul elen face orice ca să evite falimentul. Naţionalizarea unor bănci se află printre măsuri

Ajuns într-o situaţie disperată, premierul elen face orice ca să evite falimentul. Naţionalizarea unor bănci se află printre măsuri

Autor: Alexandru Matei

12.09.2011, 00:05 3083

Premierul elen George Papandreou s-a angajat să implementeze toate reformele cerute de creditorii internaţionali pentru ca ţara sa să evite falimentul în condiţiile în care zvonurile privind incapacitatea ţării de a-şi respecta obligaţiile financiare devin tot mai numeroase, scrie Financial Times.

"Parcurgem un drum greu în plină furtună internaţională, dar principala noastră prioritate este salvarea ţării de la faliment", a spus Papandreou în faţa ofi­cialilor din partidul său şi a unui grup de oameni de afaceri.

Premierul elen a declarat că va implementa măsurile decise de guvern săptămâna trecută: reducerea imediată a salariilor funcţionarilor publici şi concedierea a 20.000 de angajaţi la stat în următoarele săptămâni - condiţii pentru ca Grecia să primească tranşa de 8 miliarde de euro din împrumutul acordat anul trecut de UE şi FMI.

El a mai spus că băncile cu probleme care sunt aşteptate să apeleze la injecţii de capital prin intermediul unui fond de stat de 10 mld. euro vor fi naţionalizate, punând capăt speculaţiilor privind soarta lor.

Recapitalizarea băncilor prin intermediul me­canismului de stabilitate se va realiza prin emi­siunea de acţiuni cu drept de vot ce vor fi achi­ziţionate de stat "pentru ca beneficiarii acestor salvări să fie contribuabilii", a mai spus Papan­dreou. Investitorii văd Grecia mai aproape de faliment ca oricând, costul asigurării titlurilor elene împotriva falimentului crescând la noi maxime care indică o posibilitate de 91% ca ţara să intre în default.

Nu numai pieţele se pre­gătesc de ce este mai rău, ci şi sta­tele. Guvernul cancelarului ger­man Angela Merkel pregăteşte un plan de susţinere a băncilor în eventualitatea că Grecia nu reuşeşte să respecte termenii ajutorului financiar, au declarat trei oficiali din coaliţia aflată la putere, citaţi de Bloomberg. Planul de urgenţă include măsuri de susţinere a băncilor şi a asigurătorilor care pot înregistra pierderi de 50% legate de deţinerile de obli­ga­ţiuni elene dacă următoarea tranşă din ajutorul internaţional pentru Grecia va fi blocată, au spus sursele.

Un succesor al unui fond creat de guvern în 2008 pentru salvarea băncilor ar putea fi folosit pentru recapitalizarea băncilor, a spus una dintre surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO