Business Internaţional

Ce a fost şi ce a ajuns armata germană: Într-un raport recent, un comisar spune că, în ciuda cheltuielilor în creştere, armata germană are prea puţin personal, nu mai reuşeşte să recruteze oameni şi eşuează constant în ceea ce priveşte modernizarea sistemului militar

Ce a fost şi ce a ajuns armata germană: Într-un raport...

Autor: Eduard Ivanovici

15.02.2020, 20:30 2444

Armata germană are „prea puţine resurse, prea puţin personal şi prea multă birocraţie”, în ciuda unui creşteri masive în buget, potrivit unui raport al forţelor armate din Germania, citat de Financial Times.

Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul apărării din Germania care i-a luat locul Angelei Merkel la conducerea Uniunii Creştin-Democrate, a promis că va mări numărul de cheltuieli şi va îmbunătăţi moralul din rândul forţelor armate. Până acum şi-a căpătat popularitatea printr-o serie de reforme, una dintre ele fiind accesul gratuit în mijloacele de transport în comun pentru militarii îmbrăcaţi în uniformă.

Raportul armatei subliniază faptul că reformele nu au fost simţite de militari, cu toate că guvernul şi-a asumat în mod public modernizarea şi reformarea întregului sistem. În plus, Hans-Peter Bartels – comisarul forţelor armate din cadrul Bundestagului, a declarat că eforturile întreprinse de ministerul apărării nu au reuşit să îmbunătăţească sistemele principale de apărare, cum ar fi avioanele, elicopterele şi navele, problemă care a rămas nerezolvată de ani buni.

Pe deasupra, numărul de recruţi reprezintă o prioritate în situaţia de faţă, în condiţiile în care anul trecut au rămas libere 20.000 de posturi, cu 3.000 mai puţin faţă de 2017.

Germania a fost ţinută sub presiune în ultimii ani în ceea ce priveşte cheltuielile militare, în special de Statele Unite. Cu toate că statul german şi-a asumat ca 2% din PIB să meargă spre cheltuieli militare în cadrul unui summit NATO din 2014, cifrele rămân departe de adevăr: autorităţile de la Berlin au declarat că vor cheltui 1,5% din PIB până în 2025 şi nu vor atinge cifra promisă de 2% până în 2030.

Bartels a declarat că suma cheltuită anul trecut pentru modernizarea armatei a atins 43,2 miliarde de dolari, însă fără prea mari rezultate. Raportul pictează o imagine sumbră pentru soldatul german obişnuit: rucsacurile sunt rupte, toaletele şi pereţii sunt plini de mucegai şi nu sunt destul de multe paturi şi vestiare pentru soldaţi.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO